Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Americanii s-au apucat să construiască farfuria zburătoare (foto, video)

Publicat 16:47 | 09 oct. 2012 // Elldorscop, OZN, Radar, Ştiinţă // 2.848 vizualizări

Arhiva Naţională a Statelor Unite ale Americii (SUA) a publicat recent documentaţia unui proiect militar din anii ’50 care avea ca scop construirea unei „farfurii zburătoare”, scrie Apropo.ro.

Documentele declasificate arată că aviaţia americană (US Air Forces) semnase un contract cu o firmă canadiană (care acum nu mai există) pentru construirea unui aparat de zbor cum nu a mai existat niciodată.

Proiectul 1974 a mers mai departe decât fazele iniţiale de proiectare, la un moment dat, în 1956, existând chiar şi un pre-prototip.

„Farfuria zburătoare” trebuia să atingă o viteză maximă de 3-4 mach, altitudinea maximă de 30.000 de metri şi o rază de acţiune de aproximativ 2.000 de kilometri – relativ puţin în comparaţie cu celelalte specificaţii. Decolarea şi aterizarea se făceau vertical, folosind propulsia pe bază de jeturi.

Din documente reiese şi bugetul alocat construcţiei prototipului: 3,2 milioane de dolari (aproximativ 25 de milioane de dolari, actualizat la valoarea de azi), o sumă insignifiantă faţă de bugetele militare din ziua de azi.

În cele din urmă, proiectul a fost abandonat, însă nu ar fi de mirare ca el să fi fost reluat sub alt nume, iar „farfuriile zburătoare”, despre care există numeroase mărturii, să existe şi să aparţină chiar US Air Forces, notează Apropo.ro.

Pe Internet, în legătură cu proiectul american al „farfuriei zburătoare”, circulă aceste poze:

“Farfuria zburătoare eu am construit-o!” – această declaraţie “de paternitate” îi aparţine ilustrului savant român Henri Coandă şi a fost făcută într-un interviu acordat ziaristului Gh. Brătescu, în 1969.

În anii ’60, Henri Coandă a lucrat pentru US Air Force şi pentru NASA, în programe secrete de cercetare. În 1961, inventatorul român a fost contactat de aviaţia americană, pentru care a lucrat la diferite proiecte “Top Secret” timp de şapte ani. Henri Coandă a inventat un aparat care semăna izbitor cu o „farfurie zburătoare” – aerodina lenticulară.

În 1956 şi-a brevetat în Franţa invenţia cu denumirea “Soucoupe volante” („farfurie zburătoare”).

Despre „farfuriile zburătoare” ale lui Henri Coandă se relatează că aveau fiecare diametrul de aproximativ cinci metri, cântăreau o tonă şi aveau un debit de aer de 500 kg/sec. Aparatele, proiectate să poată ridica o persoană, au fost pregătite pentru zbor şi se afirnă că au zburat.

Henri Coandă: “Farfuria zburătoare eu am construit-o!” (video)

Henri Coandă: “Când am fost foarte tânăr, am fost foarte impresionat de vânt…”

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!