Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Basarabenii au cerut la Consiliul Europei retragerea armatei ruse

Publicat 15:54 | 03 oct. 2012 // Mapamond, Social // 1.128 vizualizări

Protest organizat la Strasbourg de “Neodacii” și Clubul Liberal Paris

La 2 octombrie 2012, în orașul Strasbourg, în fața Consiliului Europei, a fost organizată o manifestație de protest.

Protestul a fost organizat în timpul desfășurării sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), unde în plenul adunării a fost discutat și votat raportul privind respectarea obligațiilor și angajamentelor Federației Ruse.

Această acțiune a fost motivată de necesitatea monitorizării Rusiei în ceea ce privește retragerea armatei sale din regiunea de est a Republicii Moldova (Transnistria).

Un alt motiv al manifestaţiei a fost cererea către Consiliul Europei să condamne utilizarea de către Federația Rusă a șantajului politic în relațiile cu țările din Europa Centrală prin utilizarea armei energetice (livrările de gaze prin Gazprom). Un amendament în acest sens a fost depus de către deputatul PL în APCE Ana Guțu.

Evenimentul a demarat cu un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul ucis de către un ofițer rus la începutul acestui an.

Mesajul manifestanților a fost auzit de către deputații APCE, jurnaliști și angajații Consiliului Europei, cărora le-au fost distribuiţi peste 600 de fluturași pe care erau clar prezentate motivele nemulțumirilor față de Rusia.

Protestatarii au afișat pancardele „Non à l’agression russe en Moldavie (Nu agresiunii rusești în Moldova)„, „Russia stop killing Moldovan people (Russia, oprește uciderea moldovenilor)„, „Russian army, go home (Armata rusă, pleacă acasă)” și altele.

Nicolae Dragomir, un manifestant, a menționat: „E bine că Consiliul Europei cere retragerea armatei ruse, acum oficialii moldoveni vor fi obligați și ei să ceară deschis acest lucru. În același timp e păcat că primul ministru Filat face cedări către Rusia anume acum, când Europa condamnă șantajul energetic”.

La miting au fost prezenți peste 20 persoane din Strasbourg și Paris, studenți care își fac studiile în Franța. Manifestanții au fost sprijiniți de către deputatul Ana Guțu, precum și de către părintele Vasile Molnar din Strasbourg.

Evenimentul a fost organizat de către Grupul de Inițiativă “Neodacii” din Strasbourg (lider Gheorghe Bobeică) și Clubul Liberal Paris (președinte Vasile Calmațui).

Text şi poze remise Elldor.Info de organizatorii protestului

Cetăţeni ai Republicii Moldova au protestat la Consiliul Europei. Ana Guţu – discurs şi amendament la APCE

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!