Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bustul lingvistului Eugeniu Coşeriu va fi inaugurat la Mihăileni, Râşcani

Publicat 14:59 | 12 oct. 2012 // Cultură, Republica Moldova // 1.157 vizualizări

Foto: Wikipedia

Bustul lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX, va fi dezvelit şi sfinţit duminică, 14 octombrie, în comuna Mihăileni, Râșcani, localitatea în care s-a născut savantul.

Bustul este realizat de sculptorul Gheorghe Gheorghiță din Iași, orașul în care Eugeniu Coșeriu și-a făcut studiile, precizează, într-un anunţ, Primăria comunei Mihăileni și Fundația Moldova din SUA, organizatorii evenimentului.

Ideea instalării bustului le aparține sătenilor din Mihăileni, lucrarea fiind realizată cu sprijinul financiar al Fundației Moldova, Consiliului Local Mihăileni și al mai multor agenți economici.

Manifestarea va începe la ora 12:00, în prezența mai multor scriitori și academicieni din Chișinău și Bălți.

Pe lângă manifesările organizate în memoria savantului, vor avea loc şi alte acţiuni culturale, întrucât pe data de 14 octombrie comuna Mihăileni îşi sărbătoreşte Hramul.

Eugeniu Coșeriu (n. 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, județul Bălți – d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un lingvist român din exil, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).
Aproape 50 de universităţi din întreaga lume i-au acordat titlul Doctor Honoris Causa.

Doctor în Filologie și Filosofie, a fost fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen.
A absolvit liceul „Ion Creangă” din orașul Bălți, apoi și-a continuat studiile în filologie la universitățile din Iași, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano.
Între 1950 și 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 și 1963 fiind profesor-invitat și la Universitatea din Bonn, Germania.
Din 1963 și până la sfârșitul vieții a fost profesor la Tübingen.
Mai multe generații de discipoli ai lui Eugen Coșeriu constituie Școala de lingvistică de la Tübingen.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!