Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Deputaţii moldoveni la APCE au susţinut cererea de restituire a tezaurului românesc de către Rusia

Publicat 21:05 | 02 oct. 2012 // Mapamond, Politică, România // 896 vizualizări

Amendamentul privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia a fost respins, la 2 octombrie, în cadrul APCE, relatează Realitatea.net.

Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău, membri ai delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, au consemnat un amendament discutat în plenul sesiunii APCE, în care se cere Federaţiei Ruse să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului Război Mondial.

Amendamentul, elaborat de parlamentarii români Viorel Badea şi Tudor Panţâru, a fost susţinut de liberal-democraţii moldoveni Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi, precum şi de deputatul liberal, Ana Guţu.

“Restituirea tezaurului românesc poate începe cu transferarea către Banca Naţională a României, a unui lot de lingouri şi monede de aur, de 93,4 tone”, se arată în amendament, potrivit publika.md.

Potrivit sursei citate, Tezaurul României, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patrimoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro.
Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri.
Toate acestea au fost transportate în Rusia ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată a României.

După revoluţia bolşevică din octombrie 1917, puterea sovietică a sechestrat tezaurul şi a refuzat restituirea integrală a acestuia.
Cea mai mare parte din el a rămas la Moscova, iar acest fapt rămâne un subiect sensibil în relaţiile diplomatice dintre România şi Rusia.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!