Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Exporturile Republicii Moldova bat pasul pe loc. Ministerul Economiei explică de ce

Publicat 21:44 | 23 oct. 2012 // Economie, Republica Moldova // 1.113 vizualizări

Seceta, criza din țările UE şi reducerea tranzacţiilor în zonele economice libere – Ministerul Economiei a identificat „trei motive de bază” ale temperării exporturilor Republicii Moldova.

Explicaţiile au fost prezentate, în cadrul unui briefing din 23 octombrie, de ministrul adjunct al Economiei Octavian Calmâc.

Analiza efectuată de Ministerul Economiei motivează stagnarea exporturilor prin reducerea cu circa 22% a volumului producției agricole din cauza secetei.
Pe același fundal, este atestată și o scădere drastică a producției vegetale, cu circa 33%, fapt ce a condiționat practic eliminarea cerealelor și zahărului din structura exporturilor.
Totodată, criza din țările UE a redus numărul contractelor de procesare în domeniul textil, precum și a influențat negativ cererea pentru producția textilă din Republica Moldova.
Toate acestea, fiind completate și de scăderea numărului de operațiuni import-export în Zonele Economice Libere, datorită înăspririi măsurilor administrative aplicate.

În primele 8 luni ale anului 2012, exporturile Republicii Moldova au constituit 1361,4 milioane dolari SUA, un volum cu 0,1% inferior celui înregistrat în perioada corespunzătoare a anului 2011.
În acelaşi interval al anului 2012, importurile Republicii Moldova au constituit 3283,9 milioane dolari SUA, în creştere cu 2,3% comparativ cu primele 8 luni ale anului 2011.

Decalajul dintre evoluţia exporturilor şi cea a importurilor a determinat acumularea în ianuarie-august 2012 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 1922,5 milioane dolari SUA, cu 75,2 milioane dolari SUA (+4,1%) mai mare faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2011.

În cazul ţărilor din Uniunea Europeană, balanţa comercială a Republicii Moldova s-a încheiat cu un deficit de 814,6 milioane dolari SUA (în ianuarie-august 2011 – 752,7 mil. dolari SUA).
În relaţia cu ţările CSI, deficitul balanţei comerciale a fost de 453,7 milioane dolari SUA (în ianuarie-august 2011 – 491,3 mil. dolari SUA).

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în ianuarie-august 2012 a fost de 41,5% (faţă de 42,4% în perioada corespunzătoare din anul 2011).

În structura deficitului predomină resursele energetice şi bunurile pentru aprovizionarea industriei: produsele minerale (39,1%), produsele chimice (15,4%), maşinile şi aparatele, echipamentele electrice şi părţi ale acestora (15,4%), precum şi mijloace şi materiale de transport (7,6%).

”În situația creată, Ministerul Economiei a propus un șir de schimbări normative menite să impulsioneze exporturile. Printre acestea sunt inițiativele de reducere a barierelor comerciale și necomerciale din calea comerțului în Republica Moldova și celui din țările partenere, simplificarea procedurilor vamale și de certificare a produselor și scutirea de plata taxei vamale și TVA la materia primă importată utilizată la fabricarea mărfurilor pentru export. Acest din urmă proiect sperăm să fie aprobat de către Legislativ și Executiv până la finele anului 2012”, a declarat Octavian Calmâc.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!