Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Formula fericirii: Un pic de egoism lipsit de sentimentul de vină

Publicat 15:45 | 19 oct. 2012 // Elldorscop, Radar // 1.238 vizualizări

Secretul fericirii constă într-un egoism lipsit de sentimentul de vină.

La această concluzie au ajuns cercetători americani de la University of Pennsylvania, care şi-au publicat studiul în “Psychological Science”, revista Asociaţiei pentru ştiinţe psihologice.

Savanţii au descoperit, însă, că cei care au ales în mod activ să fie egoişti sunt de obicei marcaţi şi de sentimentul de vină, scrie Mediafax.

Acest lucru se întâmplă pentru că, în copilărie, oamenii sunt învăţaţi că „a împărţi înseamnă a arăta că-ţi pasă de ceilalţi”, iar dacă iau o decizie exclusiv pentru interesul propriu, se simt prost pentru că s-au pus pe primul loc, explică autorii studiului.

Savanţii au recrutat, în cadrul studiului, 216 persoane fără studii finalizate şi le-au oferit câte 3 dolari. Unora li s-a spus să doneze banii Unicef, unora li s-a spus să păstreze această sumă şi unora li s-a spus că pot alege singuri ce să facă cu aceşti bani.
Voluntarii cărora li s-a spus să păstreze banii au fost semnificativ mai fericiţi decât ceilalţi.

Deşi, încă de la o vârstă fragedă, oamenii sunt educaţi să fie drăguţi şi altruişti, se pare că ei sunt cel mai fericiţi când li se spune să-şi urmeze pur şi simplu scopurile.

„Cel mai adesea, ceea ce îşi doresc cu adevărat oamenii este să acţioneze în mod egoist. Dar nu o fac, pentru că ştiu că se vor simţi egoişti dacă o vor face”, spun autorii studiului.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!