Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti i-a pus la punct pe apărătorii simbolurilor comuniste

Publicat 20:25 | 04 Oct 2012 // Accente Info, Politică, Republica Moldova // 1,128 vizualizări

anagutu.net

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a spus preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, că “simbolurile comuniste nu pot fi comparate cu cele fasciste” şi că Parlamentul de la Chişinău s-ar fi grăbit atunci când a interzis utilizarea imaginii secerii şi ciocanului în scopuri politice.

“În replică, președintele Nicolae Timofti a afirmat că nu vede nicio deosebire între lagărele de concentrare fasciste și închisorile din Gulagul comunist sovietic, în care, de asemenea, au murit milioane de oameni nevinovați, și a stăruit asupra justeței deciziei Parlamentului de a interzice simbolurile comuniste în Republica Moldova”, potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei.

Nicolae Timofti s-a întâlnit cu Gianni Buquicchio la Strasbourg, miercuri, 3 octombrie.

Ulterior acestei întrevederi, preşedintele Nicolae Timofti a rostit un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), vorbind depre reformele şi obiectivele Republicii Moldova.
După discurs, şeful statului a răspuns la întrebările deputaţilor din APCE.

Un deputat rus, Leonid Kalaşnikov, iarăşi a pus problema simbolurilor comuniste, apreciind că legea adoptată de Parlamentul de la Chişinău, promulgată de preşedinte şi intrată în vigoare la 1 octombrie 2012, ar fi “nejustificată”.
“Nu aveţi impresia că este o acţiune nedemocratică?”, l-a întrebat deputatul rus pe Nicolae Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova a replicat: “Care este diferenţa dintre simbolurile fascismului şi cele ale comunismului, în situaţia în care sub aceste însemne au murit milioane de oameni? Dacă îmi spune cineva că este diferenţă între moartea acestor oameni, atunci eu, poate, voi lua altă decizie”.

În timp ce numeroşi parlamentari au aplaudat, din sala APCE, deputatul comunist moldovean Grigore Petrenco i-a strigat “Ruşine!” lui Nicolae Timofti.
Apoi, deputatul comunist i-a reamintit şefului statului că “opoziţia parlamentară nu-l recunoaşte ca preşedinte” şi l-a întrebat “când coaliţia de guvernare va da curs cererii cetăţenilor care cer organizarea referendumului pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroastiatică”.

Nicolae Timofti i-a răspuns lui Grigore Petrenco: “Dacă nu mă recunoaşteţi ca preşedinte, în calitate de ce să vă răspund? Mă recunoaşte o lume întreagă numai dumneavoastră nu doriţi, pentru că aveţi interese politice personale. Nu instigaţi oamenii la destabilizare şi la nesupunere”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!