Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O bacterie produce aur pur, au descoperit savanţi americani

Publicat 04:52 | 05 oct. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.244 vizualizări

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, au descoperit că o anumită specie de bacterie poate extrage aur pur dintr-o substanţă toxică, informează Descopera.ro.

Bacteria, numită Cupriavidus metallidurans, poate suporta niveluri de toxicitate incredibil de mari. Ea se dezvoltă într-un mediu cu concentraţii ridicate de clorură de aur („aur lichid”), un compus otrăvitor, care se întâlneşte şi în natură, dar în concentraţii extrem de mici.

Kazem Kashefi şi Adam Brown, profesori la Universitatea de Stat din Michigan, numesc procesul „alchimie microbiană”.

Cei doi savanţi au realizat o instalaţie, numită The Great Work of the Metal Lover (foto), ce asociază biotehnologia şi arta şi cu ajutorul căreia fac demonstraţii în faţa publicului.

Aurul produs în sistem industrial prin acest proces ar fi însă prohibitiv de scump, astfel încât instalaţia „alchimică” trebuie privită doar ca un experiment artistic şi ştiinţific.

„Hrănită” cu concentraţii mari de clorură de aur, cultura de bacterii din bioreactorul încorporat în instalaţie a transformat substanţa toxică şi a produs câteva granule de aur.

Iată rezultatul:

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!