Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Premiul Nobel 2012 pentru Medicină, câştigat de doi cercetători

Publicat 14:30 | 08 oct. 2012 // Mapamond // 1.153 vizualizări

Biologul britanic John B. Gurdon şi medicul japonez Shinya Yamanaka au fost recompensaţi luni, 8 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru anul 2012.

John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost premiaţi pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Potrivit Comitetului Nobel, „descoperirile lor au fost revoluţionare pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele”.

Sir John Bertrand Gurdon s-a născut pe 2 octombrie 1933 şi este renumit pentru descoperirile sale remarcabile în domeniul transplantului nuclear şi al clonării.
Shinya Yamanaka s-a născut pe 2 septembrie 1962, în Higashiōsaka, Japonia, şi este medic şi cercetător în domeniul celulelor suşă adulte.

Laureaţii Premiului Nobel primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Marţi va fi decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
Miercuri – Premiul Nobel pentru Chimie.
Joi – Premiul Nobel pentru Literatură.
Vineri – Premiul Nobel pentru Pace.
Luni, 15 octombrie, va fi anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru Economie.

Premiile Nobel sunt decernate din anul 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia.

Premiile au fost instituite după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament de a dona în fiecare an veniturile generate de imensa lui avere unor personalităţi care „pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public şi binelui omenirii”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!