Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Şoc: Urme de explozivi pe avionul prezidenţial polonez prăbuşit la Smolensk în 2010

Publicat 13:30 | 30 oct. 2012 // Mapamond, Radar // 1.803 vizualizări

rp.pl

Experţii polonezi au găsit urme de explozivi pe epava avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la aterizarea pe aeroportul Smolensk din Rusia, scrie marţi, 30 octombrie, cotidianul conservator polonez “Rzeczpospolita”, citat de AFP şi Agerpres.

“Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi de nitroglicerină pe 30 de scaune. Aceste substanţe au mai fost descoperite şi pe joncţiunea carlingii cu o aripă”, informează cotidianul polonez.

Unii experţi au emis ipoteza că aceste urme de explozivi ar putea proveni de la obuze neexplodate rămase în regiunea Smolensk (vestul Rusiei) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supervizează ancheta asupra catastrofei aeriene de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat să comenteze informaţiile publicate marţi, precizând că Parchetul va face o declaraţie în cursul zilei.

Testele efectuate de experţii ruşi şi polonezi imediat după catastrofă au exclus prezenţa unor substanţe explozive pe resturile aparatului, mai notează sursele citate.

În Polonia continuă să circule teorii conspiraţioniste legate de accidentul în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi celelalte 95 de persoane aflate la bord.

Aeronava preşedintelui polonez Lech Kaczynski (de producţie rusească – “Tupolev 154”, Tu-154) s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010, lângă Smolensk, Federaţia Rusă, în timp ce încerca să aterizeze, în condiţii de ceaţă densă.
Toţi cei 88 de înalţi oficiali ai Poloniei şi 8 membri ai echipajului au murit.
Delegaţia oficială poloneză urma să participe la o ceremonie comemorativă la Katyn, unde, în 1940, la ordinul lui Stalin, au fost executaţi mii de cetăţeni polonezi, majoritatea militari.
Aproximativ 22.500 de cetățeni polonezi au fost executați în trei locuri diferite în primăvara anului 1940 de către sovietici.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!