Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Statuia Reginei Maria a fost inaugurată la Oradea

Publicat 19:26 | 12 oct. 2012 // Cultură, Mapamond, România // 1.116 vizualizări

Principele Radu şi principele Nicolae au inaugurat, vineri, 12 octombrie, statuia Reginei Maria, ridicată de municipalitatea orădeană în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand, locul în care monumentul fusese amplasat în perioada interbelică.

Statuia o înfăţişează pe Regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal.

Monumentul, înalt de 2,6 metri, este realizat în bronz, a costat 187.000 lei şi este amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Baschioi şi decorat cu două brâuri sculptate.
Postamentul are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul „Maria Regina României, 1875-1938”, respectiv cu stema Oradiei alăturată textului „În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919”.

După momentul dezvelirii statuii în acordurile imnului regal, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a citit pasaje emoţionante din testamentul reginei Maria, “Ţării Mele şi Poporului Meu” şi a mulţumit sculptorului Dumitru Paina, pentru lucrarea ce înseamnă “exemplu pentru multe generaţii, a ceea ce înseamnă onoare, onestitate şi interes naţional”.

În cadrul unei expoziţii deschise în foaierul Teatrului orădean timp de două zile, va fi expusă coroana cu care a fost încoronată Regina Maria la Alba Iulia.

Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, cel prin grija căruia a fost adusă la Oradea coroana amintită, a evocat, în cuvântul său, viaţa de excepţie a reginei, considerând-o una dintre acele personalităţi care au făcut atât de multe în cursul vieţii pentru ţara lor, „de la a descoperi frumuseţea tradiţiilor noastre culturale, până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul naţional în momente de mare răscruce.”

“Astăzi se face şi un mare act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia Reginei Maria revine aproape în locul în care a fost ridicată în urmă cu 62 de ani. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai ei, îl aduc acestei doamne minunate care şi-a depăşit cu mult epoca, având în vedere cât a fost de înzestrată, de modernă, de deschisă spre a câştiga şi pune la locul de cinste femeile în societate”, a spus directorul Muzeului naţional de istorie.

Regina Maria a României

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa arhiducesei Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica principesei Ileana, autorităţi judeţene, parlamentari, reprezentanţi ai forţelor armate, orădeni, care au depus apoi flori şi buchete.

După inaugurarea statuii, reprezentanţii Casei Regale au depus flori la Casa memorială Aurel Lazăr, din Oradea şi la statuia acestuia.
În casa lui Aurel Lazăr a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Înaltele feţe regale şi oficialităţile locale au primit onorul ofiţerilor din Brigada de Gardă, echipaţi în celebrele uniforme de dorobanţi.

Programul oaspeţilor din Familia Regală mai cuprinde lansarea cărţii „Maşinile Regelui”, scrisă de principele Radu şi un concert simfonic de gală.

Manifestările Zilei oraşului vor continua, în cursul serii, cu tradiţionala retragere cu torţe a militarilor de la Garnizona Oradea, concerte în aer liber, cu trupele “Vama”, “Direcţia 5”, la finalul cărora va avea loc focul de artificii dedicat Zilei Oraşului.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!