Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Turcia continuă tirurile asupra poziţiilor Siriei. NATO, solidară cu Turcia

Publicat 06:02 | 04 oct. 2012 // Mapamond // 1.433 vizualizări

Armata Turciei continua miercuri seara târziu (3 octombrie) tirurile de artilerie împotriva poziţiilor siriene la frontiera între cele două ţări, după uciderea a cinci civili într-un sat turc atins de tiruri provenind dinspre partea siriană a frontierei, anunţă agenţia turcă Anatolia.

Tirurile turce, susţinute de către o unitate cu baza în oraşul Akçakale, lângă frontieră, au provocat explozii puternice de partea siriană a frontierei, potrivit agenţiei Anatolia.

Potrivit postului privat de televiziune NTV, o treime din populaţia oraşului a fost evacuată ca măsură de precauţie.

Turcia a bombardat miercuri ţinte din Siria, ripostând unor tiruri de obuz provenind de pe teritoriul sirian care au cauzat moartea a cinci civili într-o localitate turcă de la frontieră, un incident de producerea căruia ONU şi aliaţii Ankarei au învinovăţit Damascul.

Această escaladare bruscă a tensiunii între cele două ţări vecine a început miercuri după-amiaza, când mai multe obuze au lovit localitatea Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recet teatrul unor confruntări armate între trupe loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).

Câteva ore mai târziu, la finalul unei reuniuni cu cei mai apropiaţi consilieri ai săi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că armata turcă a bombardat, ca măsură de represalii, mai multe „ţinte”, pe care nu le-a identificat, situate pe teritoriul sirian.

Turcia a sesizat Consiliul de Securitate al ONU

Într-o scrisoare a ambasadorului său la ONU, Ertugul Apakan, adresată secretarului general al ONU Ban Ki-moon şi ambasadorului Guatemalei Gert Rosenthal, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului în octombrie, Ankara califică incidentul drept „un act de agresiune din partea Siriei împotriva Turciei”.

În această scrisoare, a cărei copie a fost obţinută de către AFP, Turcia solicită Consiliului să „adopte măsurile necesare cu scopul de a pune capăt unor asemenea acte de agresiune şi să garanteze că Siria respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea Turciei”.

Consiliul urma să publice miercuri seara o declaraţie condamnând tirurile siriene, potrivit unor diplomaţi de la ONU.

Reuniune NATO la Bruxelles: Aliaţii au exprimat un mesaj de susţinere a Turciei

Ţările membre NATO şi-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles în urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane în Turcia, a anunţat o sursă diplomatică.

În cursul reuniunii NATO de la Bruxelles, „toţi aliaţii au condamnat” incidentul „şi au exprimat un mesaj ferm de susţinere a Turciei”, care este unul dintre cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, NATO a îndemnat Siria să „pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional”.

„Alianţa (Nord-Atlantică) reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive faţă de un aliat”, se arată într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii.

Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria în care au fost ucişi cinci civili, într-o localitate la frontiera cu Turcia, a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

„Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate (…), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar”, a precizat Erdogan într-un comunicat.

„Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care ameninţă securitatea noastră naţională, cu respectarea dreptului internaţional şi regulilor de intervenţie”, a adăugat el.

Şeful Guvernului turc a anunţat totodată că ministrul său de Externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi că „el a decis ca NATO îşi reuneşte Consiliul foarte curând”.

Joi după-amiază mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turcă de la frontieră, Akçakale, omorând cinci civili şi rănind aproximativ alţi zece, potrivit unui bilanţ prezentat de către guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.

Acest incident între Turcia şi Siria este cel mai grav de la cel în cursul căruia apărarea siriană antiaeriană a doborât, în iunie, un avion militar turc.

Sursa: Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!