Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

UE ar putea reintroduce vizele pentru cinci ţări din Balcani

Publicat 14:37 | 26 oct. 2012 // Mapamond // 1.117 vizualizări

Majoritatea statelor UE sunt în favoarea reintroducerii vizelor pentru ţările din zona Balcanilor Occidentali (Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania şi Bosnia-Herţegovina), ca urmare a creşterii numărului de cereri de azil din partea celor proveniţi din aceste ţări, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Miniştrii de Interne din statele UE au analizat joi, 25 octombrie, această chestiune, la cererea mai multor ţări, printre care Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Olanda.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a prezentat un raport în care subliniază că numărul cererilor de azil primite de statele UE din partea cetăţenilor proveniţi din statele Balcanilor Occidentali a crescut cu 75% în ultimele luni. Dar puţini dintre aceştia primesc statutul de refugiaţi.

Liberalizarea regimului de vize pentru Macedonia, Serbia şi Muntenegru a fost adoptată în luna decembrie 2009, pentru Albania şi Bosnia-Herţegovina – în luna noiembrie 2010, iar cu Kosovo încă se poartă negocieri.

Consiliul şi Parlamentul European examinează posibilitatea formulării unei clauze care să permită reintroducerea obligativităţii vizelor temporar şi în cazuri excepţionale.
Statele membre ale UE doresc să folosească această clauză “ca mijloc de presiune şi descurajare şi speră că nu vor fi nevoite să o pună efectiv în aplicare”, afirmă sursele citate de EFE.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!