Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Zile în care toate drumurile duc la Iaşi, la Sfânta Parascheva

Publicat 00:10 | 11 oct. 2012 // Mapamond, România, Social, Spiritualitate // 2.360 vizualizări

ziarullumina.ro

Credincioşii din Iaşi, dar şi din alte părţi ale Moldovei vin în număr mare în aceste zile la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a se închina moaştelor Sfintei Parascheva.

Numeroşi ieşeni, dar şi studenţi aflaţi la studii la facultăţile din Iaşi se aşază la rând pentru a săruta moaştele Sfintei Parascheva.

Racla Sfintei este înconjurată de flori aduse în semn de cinstire şi de mulţumire de oameni, scrie “Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva adună în fiecare an mii de pelerini din România şi străinătate, care vin la Iaşi pentru a cere mijlocirea sfinţilor şi pentru a se bucura duhovniceşte de sfintele slujbe rânduite.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi se fac ultimele pregătiri pentru hramul Sfintei Vineri, cum mai este numită în popor Sfânta Parascheva, sărbătorit la 14 octombrie.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase joi dimineaţă, 11 octombrie, la orele 06:30 în procesiune din Catedrala mitropolitană din Iaşi, anunţă “Ziarul Lumina”.

Arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a precizat că mai întâi se va citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Alături de moaştele Cuvioasei, va fi purtată racla în care se află fragmente din moaştele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev – Ucraina.

„Procesiunea va fi condusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După citirea acatistului se va intona Troparul Sfintei Parascheva şi al Sfântului Cuvios Teofil.
Vom ieşi din Catedrala mitropolitană şi vom face patru opriri în dreptul celor patru colţuri ale lăcaşului de închinăciune.
Vom ieşi pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe poarta Sfânta Parascheva şi vom intra în curtea Catedralei pe poarta Sfântul Apostol Andrei.
Apoi, sfintele moaşte vor fi aşezate în baldachinul din faţa căminului preoţesc, care va fi mai înainte frumos împodobit cu flori”, a spus arhim. Dosoftei Şcheul.

basilica.ro

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!