Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

16 profesori din regiunea transnistreană au plecat la Bruxelles, la invitaţia Monicăi Macovei

Publicat 20:41 | 27 nov. 2012 // Radar, Republica Moldova, RM-UE, Social // 1.337 vizualizări

Europarlamentarul român Monica Macovei organizează miercuri, 28 noiembrie, la Parlamentul European, sub patronajul Grupului Popular European, masa rotundă cu tema „Educatie și Democrație”.

La discuţii vor participa și profesori din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, alaturi de oficialități și experti de la Comisia Europeană și eurodeputați, transmite Radio Europa Liberă.

Monica Macovei a invitat la Bruxelles 16 profesori care predau în limba română în școli din regiunea transnistreană pentru a dezbate provocările cu care se confrunta în activitatea lor.

Elldor.Info relevă că, la 19 octombrie 2012, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor elevi care studiază în şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană separatistă a Republicii Moldova.
Totodată, CEDO a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze, expediate în anii 2004 şi 2006.
CEDO a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanţilor din regiunea transnistreană (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanţi) în calitate de prejudicii morale şi 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale.

Monica Luisa Macovei este copreședinte, din partea Parlamentului European, a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova (CCP UE – RM).

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!