Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

200 de elevi şi profesori reţinuţi la vama separatiştilor transnistreni sub un pretext hilar

Publicat 15:29 | 21 nov. 2012 // Justiţie, Republica Moldova, Social // 1.207 vizualizări

Update: Directorul liceului, Eleonora Cercavschi, a declarat pentru Info-Prim Neo că bariera era blocată cu un lacăt, circulaţia era închisă şi că personalul de la punctul de trecere a motivat blocajul printr-o pretinsă altercaţie între Poliţia din dreapta Nistrului şi miliţia transnistreană.
„Ne-au lăsat să trecem numai după ce am anunţat autorităţile de la Chişinău şi presa. Însă ne-au preîntâmpinat că nu ne vor lăsa să trecem înapoi acasă. Astăzi am decis să scurtăm un pic şi lecţiile, ca să pornim mai degrabă spre casă, să vedem, poate ne vor lăsa să trecem fără incidente”, a spus Eleonora Cercavschi, citată de Info-Prim Neo.

Aproximativ 170 de elevi şi 20 de profesori de la Liceul teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, care-şi are sediul temporar la Doroţcaia, au fost blocaţi miercuri, 21 noiembrie, timp de 30 de minute la vama regiunii separatiste transnistrene, sub pretextul că angajaţii ar fi rătăcit cheia de la barieră.

Elevii şi profesorii se deplasau din Grigoriopol spre Doroţcaia, unde-şi desfăşoară lecţiile.

„Este o adevărată încălcare a drepturilor noastre. Sunt blocate automobilele şi de o parte, şi de alta a barierei”, declara prin telefon pentru Adevarul.md Svetlana Jitariuc, vicedirectorul liceului.

Localnicii afirmă, însă, că nu a existat niciodată o cheie pentru acea barieră, notează publicaţia citată.

Elevii din Liceul „Ştefan cel Mare”, una dintre cele 8 instituţii de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, sunt nevoiţi să se deplaseze zilnic la şcoala din Doroţcaia, care se află la circa 30 km distanţă, deoarece au fost lipsiţi de sediul instituţiei din Grigoriopol. Aceştia îşi au lecţiile în a doua parte a zilei, precizează Agenţia Info-Prim Neo.

trm.md

La 19 octombrie 2012, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni care studiază în şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.
Totodată, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze, expediate în anii 2004 şi 2006.
CEDO a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanţilor (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanţi) în calitate de prejudicii morale şi 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!