Bugetul de Stat pentru 2013 a fost votat în lectură finală
Parlamentul a adoptat vineri, 2 noiembrie, în lectură finală, cu voturile deputaţilor din AIE, proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2013.
Opoziţia a criticat legea, apreciind, între altele, că proiectul este “nechibzuit” şi “antisocial”.
De cealaltă parte, deputatul Veaceslav Ioniţă (PLDM), preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, a declarat că proiectul este “echilibrat”, având “un deficit minim”.
Proiectul Bugetului de Stat pentru 2013 prevede venituri de 22,7 miliarde de lei (în creştere cu 5,8% faţă de anul 2012) şi cheltuieli de 23,6 miliarde de lei. Deficitul bugetar constituie 874 milioane de lei.
Impozitele şi taxele de import au o pondere de 68% în Bugetul pentru 2013.
Cheltuielile sociale vor constitui 67,4% din totalul cheltuielilor publice, iar cele de ordin economic vor avea o cotă de 14,3%.
“Conform previziunilor economice pentru anul 2013, se aşteaptă creşteri esenţiale ale producţiei industriale, producţiei agricole şi a investiţiilor în active materiale pe termen lung, însă bugetul de stat prevede o creştere neesenţială de doar 5,8%.
De asemenea, contrar creşterii indicatorilor macroeconomici de producţie pentru anul 2013, elaboraţi de Ministerul Economiei, Produsul Intern Brut pentru anul viitor se prognozează a fi în scădere cu 0,6%.
În general bugetul de stat pentru anul viitor reflectă o stare de înrăutăţire a bunăstării populaţiei, unde nu se simte nici măcar o rază de înviorare a situaţiei economice”, comentează Gheorghe Costandachi, expert economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative sociale IDIS „Viitorul”.
Comentarea e interzisă