Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Complex memorial la Pruteni, Făleşti (foto)

Publicat 00:51 | 23 nov. 2012 // Radar, Republica Moldova, Social // 1.771 vizualizări

Foto: Voceabasarabiei.net

În comuna Pruteni, din raionul Fălești a fost inaugurat un Complex memorial dedicat locuitorilor localităţii care în anii 1940-1952 au fost supuși deportărilor și represiunilor politice de către regimul sovietic.

Complexul constă dintr-o capelă, o răstignire și o lespede din marmură pe care sunt încrustate numele celor 101 victime din Drujineni, Cuzmenii Vechi, Coiuceni, Valea-Rusului (localităţi componente ale comunei Pruteni).

Festivitatea de inaugurare a Complexului memorial, desfăşurată la 21 noiembrie, a început cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul din Pruteni, Alexandru, și un sobor de preoți din celelalte sate componente ale comunei, relatează “Vocea Basarabiei”.

Printre invitaţii de onoare la eveniment care au rostit discursuri s-au numărat consulul României la Ungheni, Petru Lițiu, consilierul prezidenţial Mihail Șleahtițchi, vicepreședintele PLDM Iurie Țap, deputatul PL, unul dintre fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei, jurnalistul Valeriu Saharneanu, fostul director al SIS Anatol Plugaru, persoane care au contribuit la edificarea complexului, inclusiv Veaceslav Țâbuleac, un alt fondator al postului de radio „Vocea Basarabiei”.

Edificarea Complexului memorial a costat aproximativ 450 de mii de lei.
Donatorii au contribuit cu bani, dar şi cu materiale de construcție.
În plus, mai multe persoane originare din Pruteni, dar şi din alte localităţi ale republicii au muncit neremunerate, printre acestea numărându-se Iurie Apostol, Ghenadie Morozan, Veaceslav Juraveli, Vasile Țâbuleac, Sergiu Petrovschi, soţii Marina şi Vladimir Petrovschi, Anatol Grosu.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!