Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Contraceptivele gratuite se împart selectiv. Avortul rămâne „o metodă de contracepţie” în Republica Moldova

Publicat 07:55 | 26 nov. 2012 // Republica Moldova, Social // 813 vizualizări

Legea asigurărilor medicale obligatorii prevede includerea contraceptivelor în Pachetul Beneficiilor de Bază, dar acest principiu nu este respectat în Republica Moldova, constată Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), citat de Info-Prim Neo.

Pe de altă parte, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) susţine că în Republica Moldova sunt distribuite contraceptive gratuite, însă doar persoanelor din grupurile de risc – oameni cu probleme de sănătate sau de ordin social.

Ca răspuns la o solicitare a Info-Prim Neo, CNAM a informat că în prezent au acces gratuit la serviciile de planificare a familiei atât persoanele asigurate cu poliţă medicală, precum şi cele neasigurate.
De contraceptive gratuite, însă, pot beneficia numai persoanele care fac parte din categoriile de risc.

Pe lângă centrele medicilor de familie funcţionează 30 de centre „prietenoase tinerilor”, finanţate de CNAM, care prestează servicii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv celor care nu au poliţă medicală.

Raportul UNFPA, „Starea Populaţiei Lumii 2012: Planificarea familială, drepturile omului şi dezvoltarea – prin alegere, nu din întâmplare”, remarcă faptul că, în pofida existenţei Strategiei naţionale de sănătate reproductivă, „utilizarea avortului ca metodă de contracepţie” este încă larg răspândită în Republica Moldova.

Autorii raportului mai constată că, în unele cazuri, femeile din Republica Moldova sunt supuse procedurilor de sterilizare fără a-şi da „acordul informat”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!