Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Niccolo Machiavelli: Sfaturi pentru politicieni pragmatici

Publicat 16:40 | 07 nov. 2012 // Accente Info, Cultură, Racursiu // 2.431 vizualizări

“Principele” (în italiană: “Il Príncipe”) este cea mai cunoscută lucrare a lui Niccolò Machiavelli, scrisă în 1513, pe când era exilat în San Casciano, fiind acuzat de complot împotriva familiei Medici, și publicată în 1532, la 5 ani după moartea autorului.

Lucrarea a inspirit apariţia substantivului „machiavelism” și a adjectivului „machiavelic”.

“Prin suma de reguli, de norme, sfaturi despre putere și despre cum poate fi ea păstrată și amplificată, lucrarea poate fi asemuită unui tratat despre guvernare și despre modul în care un principe trebuie să guverneze. (…)
În pofida înțelesului peiorativ care i se dă termenului „machiavelic”, acesta nu este altceva decât o recunoaștere a psihologiei umane, un consens și înseamnă pragmatism”, potrivit autorilor unor lucrări citate pe Wikipedia.

Citate din discursurile şi lucrările lui Niccolo Machiavelli: 

Cel ce instaurează o dictatură şi nu-l omoară pe Brutus ori cel ce întemeiază o republică şi nu-i ucide pe fiii lui Brutus, nu va domni decât puţin timp.

Cine vrea să înfiinţeze un stat şi să îi scrie legile, trebuie să înceapă cu presupunerea că toţi oamenii sunt răi de la natură şi gata să o dovedească, de câte ori au ocazia.

Toate mijloacele sunt bune, necesare şi morale pentru a guverna. În politică primează interesele şi forţa, şi nu considerentele morale.

Singurul mod de a te apăra de linguşeli este să îi faci pe toţi să înţeleagă că nu te jignesc spunându-ţi adevărul. Dar când toţi îţi vor spune adevărul, nu te vor mai respecta.

Leul nu se fereşte de cursă, nici vulpea de lupi. Aşadar, trebuie să fii vulpe spre a cunoaşte cursele şi leu pentru a înfricoşa lupii.

Curajos ca un leu, viclean ca o vulpe. Leul înfruntă capcanele, iar vulpea ocoleşte haita de lupi.

Puţini văd cum suntem într-adevăr, dar toţi văd ce ne prefacem că suntem.

Se pune problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii şi una şi alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.

Dumnezeu ne-a dat cuvântul ca să ne putem ascunde gândurile.

În anumite circumstanţe, simularea nebuniei constituie dovada celei mai înalte înţelepciuni.

(Selecţie de pe Citatepedia.ro)

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!