Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O necropolă antică, descoperită pe traseul interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria

Publicat 02:56 | 29 nov. 2012 // Mapamond, Ştiinţă // 1.073 vizualizări

O necropolă cu peste 100 de morminte a fost descoperită pe traseul interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria.

Necropola descoperită de o echipă de arheologi condusă de Deian Drageov, de la Muzeul de Istorie din Ruse, se află nu departe de orăşelul bulgăresc Marten (judeţul Ruse).

Cele mai vechi morminte datează din epoca tracilor, sec. 5-4 î.Hr., a anunţat miercuri, 28 noiembrie, echipa de arheologi, în cadrul unei conferinţe de presă la Ruse.

O parte dintre descoperiri sunt foarte interesante, precum un soldat decapitat, câini şi alte animale, bijuterii din aur şi din argint. Printre obiecte se află ceramică şi sticlă din epoca romană. Cea mai mare parte dintre morminte datează din timpul primului regat bulgar (sec. 7-10 d.Hr.).

Arheologii susţin că mormintele tracice dovedesc că undeva în zonă a existat o aşezare a tracilor, necunoscută deocamdată pentru ştiinţă. Urmează că descoperirile să fie expuse la Muzeul de Istorie de la Ruse.

Construcţia părţii bulgare a interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria a început în luna august anul acesta, urmează ca gazoductul să fie terminat până în primăvara anului viitor.
Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care 9 milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinanţarea părţii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania română Transgaz. Lungimea totală a conductei între Ruse şi Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre.

Corespondenţă Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!