Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Senzaţional! O vestă antiglonţ subţire ca o foaie de hârtie

Publicat 15:22 | 13 nov. 2012 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.697 vizualizări

În scurt timp, vesta antiglonţ va fi la fel de subţire ca o foaie de hârtie, graţie nanomaterialelor, informează Descopera.ro, cu referire la MIT şi Gizmag

Cercetarea care va permite această realizare a fost finanţată de Biroul de Cercetare al Armatei SUA, care doreşte să reducă povara suportată de soldaţii americani, nevoiţi în acest moment să folosească veste antiglonţ cu o grosime de un inci (2,54 cm).

Oamenii de ştiinţă bănuiesc de ceva timp că nanomaterialele compozite de grosimea unei foi de hârtie ar putea opri gloanţele la fel de eficient ca vestele antiglonţ utilizate în prezent, însă până de curând le-a fost greu să testeze aceste materiale.

Acum, cercetătorii de la Universităţile MIT şi Rice au reuşit în premieră să testeze un material special în cadrul unui proces inedit, în care au folosit bile de sticlă microscopice.

Deşi proiectilele folosite sunt mult mai mici decât un glonţ, rezultatele experimentului pot fi extrapolate pentru a prezice cât de bine s-ar descurca materialul atunci când s-ar confrunta cu un impact mult mai mare.

Materialul folosit de cercetători este un polimer care se asamblează singur, fiind compus din straturi alternative, de un nanometru grosime, de materiale flexibile şi rigide.

Cercetătorii continuă să lucreze la acest material, estimându-se că testele efectuate de aceştia vor duce la elaborarea unor veste antiglonţ subţiri cât o foaie de hârtie. De asemenea, tehnologia va putea fi folosită pentru a proteja sateliţii, costumele astronauţilor, navetele spaţiale şi multe alte obiecte.

Mărgelele de sticlă folosite în acest experiment măsurau „o milionime de metru în diametru”, fiind lansate cu ajutorul unui puls de laser, tehnică dezvoltată de un specialist de la MIT, Keith Nelson, de-a lungul mai multor ani.

Această tehnică a fost modificată cu ajutorul specialiştilor de la Universitatea Rice, în cadrul unor experimente efectuate la Institutul pentru Nanotehnologii Militare din cadrul MIT.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!