Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ordinele cavalereşti (decoraţiile) recunoscute de Sfântul Scaun

Publicat 03:28 | 11 nov. 2012 // Cultură, Mapamond, Radar // 1.360 vizualizări

Wikipedia.org

Secretariatul de Stat (Guvernul) Sfântului Scaun a dat recent publicităţii o „Precizare referitoare la Ordinele Ecvestre” dedicate unor sfinţi sau cu titulatură sacră.

Potrivit „Precizării”, care survine în urma „frecventelor cereri de informaţii privitoare la poziţia Sfântului Scaun faţă de Ordinele Ecvestre”, Vaticanul recunoaşte numai următoarele Ordine Ecvestre:

– Ordine proprii (decoraţii): Ordinul Suprem al lui Cristos, Ordinul Pintenului de Aur, Ordinul Pian, Ordinul „Sfântul Grigorie cel Mare”, Ordinul „Sfântul Silvestru Papa”;

– Ordinul Suveran Militar de Malta/Ordinul Suveran Militar Ospitalier de Sfântul Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (subiect de drept internaţional);

– Ordinul Ecvestru al Sfântului Mormânt.

„Toate celelalte Ordine, nou instituite sau care se revendică din cele medievale – continuă Nota – nu sunt recunoscute de Sfântul Scaun, acesta neputându-se face garant asupra legitimităţii lor istorice şi juridice, a scopurilor şi sistemelor lor de organizare.
Pentru evitarea echivocurilor, posibile din păcate, inclusiv datorită eliberării ilicite de documente şi de folosirii ilegitime de locuri sacre, şi pentru a împiedica continuarea unor abuzuri care succesiv se dovedesc în detrimentul multor persoane de bună credinţă, Sfântul Scaun confirmă faptul că nu atribuie nici o valoare diplomelor cavalereşti şi decoraţiilor aferente care sunt eliberate de asociaţii nerecunoscute şi că nu consideră potrivită folosirea unor biserici sau capele pentru aşa-numitele „ceremonii de învestitură””.

„Precizarea”, care constituie o reluare şi o subliniere a poziţiei Sfântului Scaun îndeosebi faţă de falsele Ordine de Malta, s-a impus drept necesară în urma numeroaselor abuzuri înregistrate în diferite state ale lumii, inclusiv în România, privind acordarea de distincţii de către organizaţii şi asociaţii fără nici o legătură cu Sfântul Scaun sau ordinele cavalereşti recunoscute de acesta.

Relevăm că, între scopurile acestor organizaţii ilegale, se numără inclusiv colectarea de fonduri, fapt de natură a afecta activitatea caritabilă şi credibilitatea ordinelor cavalereşti recunoscute.

Sursa: Ziarul Lumina
Notă: Sfântul Scaun trebuie deosebit de Vatican, care este un stat de sine stătător. Suveranul Pontif este atât suveran al Cetății Vaticanului (denumirea oficială a statului Vatican), cât și șef al Sfântului Scaun, care este de asemenea subiect de drept internațional public.
Sfântul Scaun menține relații cu 174 de țări. În afară de țări, Sfântul Scaun menține relații cu Uniunea Europeană și cu Ordinul Suveran de Malta (Serviciul de Ajutor Maltez).
În afară de acestea, Sfântul Scaun menține relații „de o natură specială” cu Rusia și cu Autoritatea Palestiniană. Sfântul Scaun participă în mai multe organizații interguvernamentale. (Wikipedia)

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!