Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Patriarhul bulgar Maxim a fost înmormântat lângă o icoană a Maicii Domnului cu trei mâini adusă de un călugăr român

Publicat 21:09 | 10 nov. 2012 // Mapamond // 1.255 vizualizări

doxologia.ro

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, a fost înmormântat, vineri, 9 noiembrie, în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Troian (centrul Bulgariei).

Mormântul patriarhului se află în spatele celebrei icoane a Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) despre care se spune că este vindecătoare şi făcătoare de minuni.

Conform tradiţiei, icoana, care a devenit simbolul Mănăstirii Troian, a treia ca mărime din Bulgaria după mănăstirile Rila şi Bacikovo, a fost adusă acolo de un călugăr român.

trilulilu.ro

În secolul al XVIII-lea, călugărul a plecat cu icoana de la Athos în drum spre Ţara Românească. Într-o noapte, el s-a oprit lângă localitatea Troian ca să se odihnească, iar a două zi când a vrut să plece calul lui şi-a rupt piciorul. El a găsit alt cal şi în ziua următoare a plecat din nou, dar nu a mers mult şi acel animal şi-a rupt piciorul.
Atunci, călugărul a înţeles că Dumnezeu doreşte ca icoana să rămână la Troian. Potrivit localnicilor, icoana este vindecătoare şi de câteva ori a salvat localitatea de dezastre naturale şi de boli.

Cotidianul sofiot “24 Ceasa” scrie sâmbătă, 10 noiembrie, că muncitorii care au săpat mormântul patriarhului Maxim au lucrat timp de 15 ore fără să se oprească, pentru că biserica se află pe o stâncă.

Mii de credincioşi au venit vineri la Catedrala patriarhală Alexandru Nevski din Sofia şi la Mănăstirea Troian pentru a aduce un ultim omagiu patriarhului bulgarilor ortodocşi.
La slujba de pomenire au asistat preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, preşedintele parlamentului Ţeţka Ţaceva, reprezentanţii Sfântului Sinod din Bulgaria, patriarhul ecumenic Bartolomeu, delegaţii ai celorlalte biserici ortodoxe din lume, oamenii politici, membri ai corpului diplomatic.

Patriarhul Maxim s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de marţi la doar câteva zile după ce împlinise vârsta de 98 de ani, el fiind cel mai bătrân printre liderii spirituali nu numai din lumea ortodoxă, ci şi din întreaga lume creştină.
Maxim a fost şi patriarhul care a rămas cel mai lung timp în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare de la înfiinţarea ei, în urmă cu 12 secole.
Întronizat la 4 iulie 1971, Patriarhul Maxim a condus Biserica în unii dintre cei mai grei ani ai existenţei sale. Aproximativ 80% dintre cei 7,3 milioane de locuitori ai Bulgariei se declară creştini ortodocşi.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!