Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA: 172 de referendumuri în 27 de state la 6 noiembrie. Căsătoria şi canabisul – teme majore

Publicat 14:01 | 02 nov. 2012 // Mapamond // 1.004 vizualizări

Legalizarea consumului de canabis, căsătoria între persoane de acelaşi sex, eliminarea din Constituţia Alabamei (sud) a unor legi segregaţioniste reprezintă o parte dintre subiectele unor referendumuri locale organizate la 6 noiembrie, alături de alegerea preşedintelui.

În total, în cele 27 de state vizate, se vor desfăşura 172 de referendumuri locale, ale căror texte sunt aplicabile la nivelul statului respectiv, unor comitate sau municipalităţi.

Multe dintre ele au fost lansate în speranţa motivării alegătorilor şi atragerii la urne a celor care consideră că alegerile prezidenţiale nu reprezintă o miză suficientă.

Organizarea unor referendumuri creşte rata participării cu câteva puncte procentuale, oamenii fiind mai preocupaţi de anumite probleme care îi aduc la vot”, explică Jennie Drage Bowser, o analistă specializată în referendumuri în cadrul Conferinţei Naţionale a Congreselor Statelor Americane.

În Ohio (nord), democraţii speră să redeseneze harta electorală în avantajul lor, în timp ce statul Colorado (vest) va încerca să legalizeze consumul de canabis – o măsură susceptibilă să fie adoptată, potrivit ultimelor sondaje.
Legalizarea totală a consumului de canabis se află şi în discuţie şi în statele Oregon şi Washington (nord-vest) şi exclusiv în scopuri medicale în Arkansas (centru) şi Montana (nord).

Căsătoria va fi o altă temă majoră a referendumurilor din 2012. Pentru prima dată, alegătorii americani sunt invitaţi să se pronunţe asupra unor propuneri vizând autorizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, ci nu să o interzică, spre exemplu în Maine (est), Maryland (est) şi Washington – trei state în care ar urma să învingă tabăra „da”, potrivit unor sondaje.
Statul Minnesota (nord), în schimb, ar putea să devină al 31-lea stat din ţară care stipulează prin Constituţie faptul că o căsătorie este rezervată cuplurilor heterosexuale.

Sursa: Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!