Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA au inaugurat prima lor bază militară permanentă în Polonia

Publicat 20:43 | 09 nov. 2012 // Mapamond, Radar // 913 vizualizări

Statele Unite ale Americii (SUA) au inaugurat vineri, 9 noiembrie, prima lor prezenţă militară permanentă pe teritoriul Poloniei. Este vorba de o unitate a forţelor aeriene formată din 10 militari, relatează Reuters şi AP, citate de Agerpres.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat planul privind staţionarea de personal al forţelor aeriene la baza aeriană Lask, de lângă Lodz, în centrul Poloniei, în cursul vizitei pe care a efectuat-o anul trecut în această ţară.

Cei zece militari americani, care au venit în Polonia cu două avioane de luptă “F-16” şi un avion de transport “Hercules C-130”, vor fi asistaţi de un personal temporar format din până la 200 de oameni în uniformă şi contractori civili.

Prezenţa militară sporită a SUA în Polonia este de natură să complice relaţiile cu Rusia, care este oricum preocupată de planurile Washingtonului de a staţiona o parte a sistemului său antirachetă pe teritoriul unui fost satelit sovietic, notează Reuters.
În acelaşi timp, Varşovia, una din ţările cele mai pro-americane din Europa, a privit cu scepticism eforturile lui Obama de “resetare” a relaţiilor cu Moscova.

“Preşedintele Obama este ferm hotărât să creeze o bază de apărare antirachetă la Redzikowo în 2018”, a declarat ambasadorul american Stephen Poland, care şi-a preluat postul la Varşovia la începutul acestei săptămâni.

Acordul între SUA şi Polonia privind desfăşurarea sistemului de interceptare de rachete SM-3 în ţara central-europeană a intrat în vigoare în septembrie 2011.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!