Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alexandru Călinescu: 1 decembrie cu gust amar

Publicat 04:31 | 06 dec. 2012 // Mapamond, Opinii, Radar, România // 1.225 vizualizări

Cum sentimentul patriotic poate fi deturnat, confiscat şi manipulat

Alexandru Călinescu

Am văzut din nou, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, cum sentimentul patriotic poate fi deturnat, confiscat şi manipulat.

Pentru Uniunea Social-Liberală a fost o operaţiune electorală reuşită.
Social-democraţii şi liberalii au avut prilejul să pozeze în unicii apărători ai demnităţii naţionale, premierul Victor Ponta reluînd refrenul cu ţara care nu trebuie să stea în genunchi în faţa Europei şi cu străinii care vin să ne dea lecţii şi să ne pedepsească.

E tipul de discurs pe care îl folosea odinioară Nicolae Ceauşescu şi care, din păcate, reuşea să-i păcălească pe naivi.

La sediul guvernului s-a organizat Ziua porţilor deschise, vizitatorii au fost întîmpinaţi de premierul însuşi, iar pe faţada clădirii a fost defăşurat un uriaş tricolor.
Mai multe posturi de televiziune au făcut risipă de efuziuni patriotarde, într-un exces împins pînă la indecenţă.

Într-o seară, toţi redactorii şi colaboratorii permanenţi ai postului Antena 3 au apărut pe platou în costume naţionale, impresia fiind de spectacol din seria de tristă amintire.
„Cîntarea României”, alt simbol al epocii ceauşiste.
Este incredibil cum acest post de televiziune, ce face parte din imperiul mediatic al lui Dan Voiculescu, dovedit ca informator al Securităţii, îşi arogă acum postura de depozitar al memoriei celor care au fost victimele comunismului.

Am văzut cu stupoare cum au dat interviuri la Antena 3 surorile lui Corneliu Coposu şi fiica Doinei Cornea. Presupun că nu-şi dau seama că prin prezenţa lor legitimează un post care transmite în permanenţă mesaje de ură şi de dezbinare.

Pe lîngă patriotismul gălăgios şi ostentativ ziua de 1 decembrie ne-a mai oferit un spectacol grotesc, dar în alt registru. Primăriile au dat de mîncare gratis poporului, oferind, în parcuri sau pe străzile centrale, mici, cîrnaţi şi mai ales fasole cu ciolan.

Am văzut imagini halucinante, cu oameni care se îmbulzeau, se striveau, urlau, se înjurau, se călcau în picioare pentru a apuca farfuria cu ciolan şi păhărelul cu ţuică fiartă.

Ştiam că mulţi români sînt în postul Crăciunului, dar am constatat că se dăduse, brusc, dezlegare la carne.
Sigur, sărăcia e mare în România, dar poate ea explica, poate ea scuza un asemenea comportament?

A fost un 1 decembrie care mi-a lăsat, şi sînt convins că nu numai mie, un gust amar.

Sursa: europalibera.org

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!