Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Boala bogătaşilor” a fost înţeleasă

Publicat 14:33 | 26 dec. 2012 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.720 vizualizări
descopera.ro

descopera.ro

Oamenii de ştiinţă au reuşit să afle de ce unele persoane sunt mai susceptibile decât altele de a se îmbolnăvi de gută, denumită în trecut “boala regilor” sau “boala bogătaşilor”.

Nu numai alimentaţia este de vină, ci şi înzestrarea genetică, iar fenomenul este complex: 18 variante genetice sunt implicate în acumularea excesivă de acid uric în sânge, principala cauză a maladiei, scrie Descopera.ro, cu referire la “Science Daily”.

Înţelegerea respectivilor factori de ordin genetic poate duce la îmbunătăţirea tratamentului şi prevenirii bolii şi-i poate ajuta pe specialişti să creeze medicamente destinate scăderii nivelului de acid uric sanguin.

O echipă internaţională de cercetători a analizat datele genetice din peste 70 de studii realizate în Europa, SUA, Japonia şi Australia, date ce provin de la peste 140.000 de persoane. Este cel mai amplu studiu realizat până în prezent pe această temă, iar rezultatele au fost publicate în  „Nature Genetics”.

De-a lungul timpului, s-a observat că guta apărea la persoane care consumau cantităţi mari de carne şi băuturi alcoolice şi care aveau un indice de masă corporală ridicat (erau supraponderali sau obezi, cu alte cuvinte).
Era, deci, vorba despre persoane care mâncau foarte abundent şi consistent – un lux pe care în trecut nu şi-l permiteau decât cei cu o situaţie materială foarte bună. De aici şi numele de “boala regilor” sau “boala bogătaşilor”.

Totuşi, nu toate persoanele vârstnice şi obeze se îmbolnăvesc de gută, ceea ce sugerează că există anumiţi factori genetici care predispun la apariţia acestei maladii. Însă aspectele genetice ale predispoziţiei la gută erau prea puţin cunoscute până acum.

Guta este o formă de artrită inflamatorie, determinată de depunerea cristalelor de acid uric în articulaţii, ceea ce determină umflarea acestora şi dureri atroce.
La ora actuală, guta afectează cca. 2% din populaţia lumii şi devine tot mai răspândită în ţările dezvoltate, fiind corelată şi cu prevalenţa tot mai mare a obezităţii, precum şi cu îmbătrânirea populaţiei, precizează Descopera.ro.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!