Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cardiacii, persoanele cu afecţiuni pulmonare şi psoriazis trebuie să evite frigul din aceste zile

Publicat 18:13 | 13 dec. 2012 // Elldorscop, Sănătate // 1.219 vizualizări

Copaci-zapada-iarnaCardiacii, persoanele cu afecţiuni pulmonare, dar şi bolnavii de psoriazis trebuie să evite frigul în această perioadă, atenţionează Agerpres.

„Trebuie ca bolnavii de inimă să-şi ia medicaţia, să evite statul prelungit la temperaturi scăzute, să limiteze efortul fizic, să nu dea zăpada. Ei trebuie să consume şi doi litri de lichide pe zi şi să evite sarea”, spune dr. Iulia Kulcsar, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară „C.C. Iliescu”.

Bolnavii cu afecţiuni pulmonare cronice trebuie să se adreseze imediat medicului la cel mai mic semn de stare de rău, a menţionat pentru agenţia citată conf. dr. Emilia Crişan de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.
”Nu trebuie să iasă în frig şi mai ales trebuie să evite schimbul brusc de temperatură de la cald la foarte frig, pentru că aceste diferenţe pot declanşa spasme bronşice”, a spus medicul.

Cât priveşte persoanele care suferă de psoriasis, acestea trebuie să se ferească de acţiunea factorilor agresivi de mediu şi să îşi ia măsuri suplimentare de protecţie în această perioadă, atrage atenţia Asociaţia Pacienţilor cu Boli Autoimune.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi, ea funcţionând ca o barieră între organism şi mediul exterior. Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată.
Iarna, pielea este mai vulnerabilă şi pentru că este mai uscată – la frig scade transpiraţia şi, implicit, gradul de hidratare.

“În cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesită o îngrijire foarte atentă, cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave să folosească creme emoliente şi produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante şi emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”, îi sfătuieşte pe pacienţi dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie la Academica Medical Center, citată de Agerpres.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone, precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile.
Psoriazisul este o afecţiune sistemică, autoimună şi nu este contagios.

Cum să ne protejăm sănătatea în zilele geroase

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!