Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum fortifiem organismul copiilor

Publicat 14:28 | 18 dec. 2012 // Elldorscop, Radar, Sănătate // 1.300 vizualizări
kidspot.com.au

kidspot.com.au

Prof. univ. dr. Constantin Milică

Pentru remineralizarea organismului slăbit al copiilor se recomandă completarea necesarului în săruri minerale şi vitamine, iar acolo unde este cazul, cu anumite produse cu conţinut ridicat în săruri nutritive, uşor asimilabile.

Elementul mineral absolut indispensabil în procesul de fortifiere a organismului copiilor este fierul. Acesta se găseşte în cantităţi mai mari în unele legume (spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz), în fructe (caise, piersici, prune, nuci, smochine uscate, curmale, ananas) şi în alte produse (germeni de grâu, gălbenuş de ou, caşcaval).

Lipsa de fier poate fi considerată un factor principal în declanşarea anemiei, a infecţiilor repetate, a tonusului fizic şi psihic diminuat, cu manifestări mai pregnante la trecerea dintre anotimpuri.

De asemenea, lipsa zincului este implicată în slăbirea organismului, punând în pericol viaţa copiilor. La aceştia se constată scăderea imunităţii la infecţii, tulburări de creştere şi de memorie, îmbolnăviri frecvente de pneumonie şi diaree, precum şi scăderea poftei de mâncare. Se completează prin alimente ca peşte, carne, ficat, ouă, lactate şi legume.

Necesarul vitaminic se asigură prin consumul anumitor fructe şi legume, bogate în vitamine şi minerale:

– morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben, bogate în vitamina A;

– cartofi, fulgi de ovăz, fructe, drojdie, bogate în vitamina B1;

– germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere, bogate în vitamina B2;

– cereale, legume verzi, fructe, lăptişor de matcă, bogate în vitamina B5;

– germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere, bogate în vitamina B6;

– gingseng bogat în vitamina B12;

– lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine, bogate în vitamina C;

– ovăz, grâu, curmale, bogate în vitamina D;

– ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia şi tomate, bogate în vitamina E;

– fasole şi mazăre boabe, ciuperci, legume, soia, nuci, bogate în vitamina H;

– varză, spanac, uleiuri vegetale (floarea-soarelui, soia), bogate în vitamina K;

– lămâi, portocale, caise, mure, cireşe, măceşe, bogate în vitamina P;

– ceapă, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grâu şi ovăz, alune prăjite, smochine, avocado, curmale, bogate în vitamina PP.

Meniurile zilnice trebuie să fie foarte variate pentru a stimula apetitul bolnavului. Între mese se beau, după caz, ceaiuri aromatice cu zmeură, mure, fragi, cimbrişor şi măceşe.

Sunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni – verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine). Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare.

Zilnic se vor face masaje pe întreg corpul şi la încheieturile membrelor cu tinctură de cimbru, care contribuie la întărirea oaselor şi a muşchilor. După masaj se face, dimineaţa, o baie ascendentă de mâini şi o baie de soare, iar seara o baie caldă de picioare, cu apă în care s-a pus câte un pumn de sare şi de cenuşă.

După baia de dimineaţă, bolnavul va face gimnastică respiratorie sau se va odihni într-o încăpere aerisită. Sunt indicate plimbări în aer liber (aeroterapie), de preferat la munte cu păduri de conifere, unde sângele se purifică mai repede. În aceste excursii montane se înlocuieşte apa potabilă cu apă minerală, bogată în fier.

Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!