Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Darul şi dăruitorul

Publicat 04:42 | 02 dec. 2012 // Opinii, Racursiu, Spiritualitate // 1.269 vizualizări

Darul material al societăţii de consum încearcă să substituie eronat prezenţa şi iubirea lui Dumnezeu

Societatea nu-L mai are pe Domnul nostru Iisus Hristos în centru atunci când serbează Crăciunul, ci pe Moş Crăciun văzut precum un bunic care dăruieşte tuturor dintr-odată toate doar din necesitatea consumului, însă în spatele lui sunt părinţi, bunici, instituţii care încearcă să înlocuiască iubirea şi prezenţa lor din viaţa copiilor cu lucruri materiale.

Pr. dr. Ciprian Apetrei

Care este darul? Darul este lumea. Cine este dăruitorul? Dăruitorul este Dumnezeu. Pentru cine este darul? Pentru om. Ce trebuie să facă omul cu darul? Să-l preţuiască şi prin iubire să-l întoarcă lui Dumnezeu.

Ce face omul însă? Din păcate, nu preţuieşte darul şi, din nefericire, Îl uită pe Dumnezeu, Cel ce este Dăruitorul prin excelenţă.
Cum trebuie să răspundem la aceste întrebări? Prin credinţă, prin iubirea lui Dumnezeu şi prin nădejdea că tot ceea ce ne înconjoară este creaţia lui Dumnezeu pe care noi trebuie să o protejăm şi să o transformăm prin iubire în iubire pentru slava lui Dumnezeu.

În societatea în care trăim, omul tot mai mult se îndepărtează de Dumnezeu şi atunci se depărtează de dezideratul pentru care a fost creat, de a fi cununa creaţiei, adică om desăvârşit care a fost creat după chipul lui Dumnezeu.
El trebuie să aibă tot timpul acest chip curat şi plin de iubire pentru a se împărtăşi la sfârşitul existenţei sale de unirea cu Prototipul, de părtăşia veşnică în Împărăţia Sa cea netrecătoare.

De aceea, îndepărtându-ne de Dumnezeu şi trăind fără Dumnezeu, trăim de fapt în perspectiva unei societăţi apocaliptice, pentru că o astfel de societate nu poate avea o finalitate decât într-o autodistrugere.

Nu poţi să concepi o societate fără Dumnezeu, nu poţi să concepi o lume care a fost dăruită, după cum ne spune marele părinte al Dogmaticii ortodoxe româneşti, părintele Dumitru Stăniloae, fără a-L vedea pe Dăruitor.

De ce vorbim de Dăruitor şi de daruri? Pentru că trăim într-o lume frământată, dar mai ales într-o lume a consumismului în care cel mai important e să consumi, făcându-te că dăruieşti.
Societatea nu-L mai are pe Domnul nostru Iisus Hristos în centru atunci când serbează Crăciunul, ci pe Moş Crăciun văzut precum un bunic care dăruieşte tuturor dintr-odată toate doar din necesitatea consumului, însă în spatele lui sunt părinţi, bunici, instituţii care încearcă să înlocuiască iubirea şi prezenţa lor din viaţa copiilor cu lucruri materiale.

Astfel, darul material al societăţii de consum încearcă să substituie eronat prezenţa şi iubirea lui Dumnezeu.
Însă pentru noi, creştinii, după cum e bine de reţinut, pe Moş Crăciun trebuie să-l vedem ca pe Dăruitorul, adică Dumnezeu care îl dăruieşte lumii pe Fiul Său pentru ca din iubire Acesta să mântuiască neamul omenesc.
În această perspectivă, părinţii dăruiesc copiilor prin Moş Crăciun nu doar obiecte materiale, ci în primul rând dragoste şi credinţă în Cel Care Se naşte în peştera sărăcăcioasă din Betleemul Iudeii, Hristos Domnul.

Astfel, dăruim copiilor pe Hristos Care aduce de Crăciun daruri bogate, dar nu numai materiale, ci în primul rând daruri spirituale, darul credinţei, darul nădejdii şi al dragostei, darurile cele mai de preţ, după cum le numeşte Marele Pavel, Apostolul neamurilor.

Într-o lume ca a noastră, consumismul ne-a adus în starea de criză, mai întâi morală şi apoi economică, pe care o traversăm. În loc să ne uităm la esenţă, am pus ca fiind esenţiale lucrurile trecătoare, şi nu pe cele netrecătoare.

De aceea, avem mai mult ca oricând nevoie de repere morale şi să înţelegem că în centrul perioadei pe care o trecem acum, a Postului Crăciunului, stă Hristos, a Cărui naştere înseamnă era existenţei noastre, pentru că de atunci ne numărăm anii. Anii existenţei creştine, anii care ne duc către mântuire.

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!