Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Dosare din Arhiva Naţională a Republicii Moldova au fost copiate şi vândute în străinătate

Publicat 05:00 | 17 dec. 2012 // Republica Moldova // 2.382 vizualizări

“Majoritatea dosarelor Arhivei Naţionale a Republicii Moldova (ANRM) au fost copiate pe peliculă fotografică şi vândute de două ori. Beneficiari s-au dovedit a fi Germania şi SUA (statul Utah)”, declară într-un interviu pentru Elldor.Info istoricul-arhivist Alexandru Moraru, actualmente angajat al Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Potrivit istoricului, faptul s-a produs în perioada guvernării comuniste, iar în felul acesta “au mai apărut două „arhive naţionale ale Republicii Moldova” – una în Germania şi alta în SUA”.

“Da, pare neverosimil, dar este adevărat! Conţinutul documentar al Arhivei Naţionale a Republicii Moldova a fost copiat contra plată şi prin aceasta a fost adus un prejudiciu serios patrimoniului arhivistic naţional”, afirmă Alexandru Moraru.

Istoricul explică: “Dacă unei persoane din Europa sau altă zonă a lumii îi trebuie un document care se află în Arhiva Naţională a Republicii Moldova, poate liber să se adreseze în Germania sau SUA şi, contra plată, primeşte copia documentului solicitat mult mai repede decât îl poate primi de la ANRM. Atât Germania, cât şi SUA au depozitat toata informaţia arhivistică în format electronic şi documentul necesar este depistat în câteva minute, tipărit la imprimantă şi autorizat. Iar la ANRM se lucrează după metoda de mult depăşită, primitivă, cum se lucra acum 100 de ani”.

Alexandru Moraru vorbeşte şi despre o altă încălcare la ANRM: cercetători din Ucraina au fost lăsaţi să fotografieze dosare cu un aparat digital, contrar Regulamentului.

Istoricul precizează: “La 6 decembrie 2007, secretarul ştiinţific al Institutului de Istorie al Ucrainei (Academia Naţională de Ştiinţe a Ucrainei), A. Rubliov, a adresat o scrisoare (cu numărul 123\1099) directorului Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, Vasile Isac, în care solicita permisiunea pentru colaboratorii ştiinţifici V.Iu.Vasiliev şi P.Iu. Podkura de la instituţia menţionată mai sus să studieze documentele de arhivă din Republica Moldova la tema ”Relaţiile moldo-ucrainene în anii 20-30 ai secolului XX”.
În scrisoare se menţiona că aceste materiale vor fi incluse în volumul V al istoriei Ucrainei şi, în scopul unui lucru mai eficient, rugau să li se permită celor doi cercetători să fotografieze documentele din arhive cu un aparat digital.
Pe această scrisoare este pusă viza şi semnătura directorului Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, Vasile Isac, care aprobă solicitarea şi condiţiile cerute.
Arhiviştii care au pus la dispoziţia celor veniţi din Ucraina dosarele de arhivă au rămas şocaţi când au văzut că ei le fotografiază. Dar nimeni nu s-a revoltat împotriva acestei încălcări grave a Regulamentului privind activitatea arhivelor statului.
Şi cum ar fi putut să se revolte cineva, când riscul era să se alinieze la marea armată de şomeri din Republica Moldova ce creşte de la o zi la alta!”.

Interviul integral: Alexandru Moraru despre secretele profesiei de istoric-arhivist

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!