Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Îţi este frig? Poate că te simţi singur. Nostalgia, în schimb, ţine de cald

Publicat 05:40 | 14 dec. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Şi altele..., Ştiinţă // 1.380 vizualizări

Masina-inima-zapada

nytimes.com

nytimes.com

Singurătatea chiar ne poate face să ne fie frig, susţin oamenii de ştiinţă care au realizat un studiu în urma căruia s-a constatat că indivizii excluşi dintr-un grup experimentează scăderi de temperatură.

Oamenii de ştiinţă de la universităţile Purdue şi Tilburg din Olanda au realizat un experiment în care mai mulţi voluntari au participat la un joc cu avataruri generate pe computer, ce presupunea pasarea unei mingi de la unul la altul. Avatarurile erau programate pentru a exclude anumite persoane din joc.

În tot acest timp, cercetătorii au măsurat temperatura pielii fiecărui participant de 24 de ori.
Rezultatele au demonstrat că cei care nu au primit nicio pasă au experimentat o scădere a temperaturii corpului de 0, 378 grade Celsius.

Deşi schimbarea de temperatură poate părea mică, ea este destul de semnificativă, având în vedere că restul participanţilor nu s-au confruntat cu astfel de schimbări.

Acum, oamenii de ştiinţă presupun că fenomenul ar putea fi declanşat de sistemul nervos autonom.
Cercetări anterioare au arătat că pulsul, nivelurile respiraţiei şi restul răspunsurilor fiziologice sunt afectate de evenimentele din viaţa socială.
Prin urmare, atunci când oamenii se simt excluşi, vasele de sânge de la periferia corpului se îngustează, determinând activarea unui mecanism de apărare numit vasoconstricţia.

Mai multe studii din ţări diferite au demonstrat că excluderea ne face să percepem diferit mediul înconjurător. Astfel de impresii ne pot face să simţim că temperatura dintr-o cameră este mult mai scăzută decât în realitate.

În schimb, s-a constatat că acest sentiment poate fi schimbat dacă atingem un corp cald, precum o ceaşcă de cafea fierbinte. Mai mult, studii realizate de cei de la Yale au arătat că oamenii devin mai sociabili după ce ating un corp cald.

Sursa: Descopera.ro, cu referire la NY Times

Nostalgia nu ne încălzeşte doar inimile, ea chiar ne ţine de cald

pixdaus.com

Foto: Pixdaus.com

Nostalgia produsă de unele amintiri din trecut ne poate ţine de cald, susţin oamenii de ştiinţă.

Studiul a investigat efectele produse de sentimentul de nostalgie asupra modului în care percepem frigul sau căldura. Voluntarii de la universităţi din China şi Olanda au luat parte la cinci studii. Mai întâi, participanţii au fost rugaţi să îşi noteze gândurile şi senzaţiile de nostalgie pe care le-au experimentat de-a lungul a 30 de zile. Ulterior, rezultatele au arătat că oamenii au tendinţa de a deveni nostalgici în zilele răcoroase.

În al doilea studiu, participanţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: un grup aşezat într-o încăpere răcoroasă (unde temperatura era de 20 de grade Celsius), unul într-o cameră confortabilă (24 de grade Celsius) şi cel de-al trelea fiins plasat într-o cameră unde temperatura era prea crescută (28 de grade Celsius). Şi de data aceasta s-a constatat că cei mai nostalgici au fost subiecţii care au stat în încăperea răcoroasă.

Un al treilea experiment, a folosit muzica pentru a evoca nostalgia, iar subiecţii implicaţi în această etapă au declarat că amintirile şi nostalgia i-au făcut să simtă căldura fizică.

Peisaj-iarna-soareCel de-al patrulea studiu a fost creat pentru a testa efectele nostalgiei asupra temperaturii corpului prin aşezarea subiecţilor într-o cameră răcoroasă şi cerându-le să îşi amintească fie un eveniment oarecare din trecut, fie unul care declanşa nostalgia. În cele din urmă, acestora li se cerea să ghicească temperatura din cameră, iar cei care îşi amintiseră evenimente nostalgice au perceput aerul ca fiind mai cald decât era.

Şi în ultimul studiu, participanţii au fost rugaţi să se gândească fie la un eveniment obişnuit, fie la unul ce le trezea sentimentul de nostalgie. Ulterior, voluntarii au fost puşi să stea cu mâinile în apă foarte rece, iar oamenii de ştiinţă au notat cât de mult a rezistat fiecare dintre ei. Rezultatele obţinute de această dată au venit să le susţină pe cele din testele anterioare, întrucât voluntarii care se simţeau nostalgici au stat cu mâna în apa rece mult mai mult timp, comparativ cu restul subiecţilor.

„Studiul nostru demonstrează că nostalgia are o funcţie homeostatică, care permite simularea mentală a stărilor de bine simţite anterior, precum confortul sau căldura fizică”, a declarat coautorul studiului, dr. Tim Wildschut.

Sursa: Descopera.ro, cu referire la Daily Mail

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!