Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mausoleul lui Lenin este renovat. Putin nu vrea ca Vladimir Ilici să fie înmormântat

Publicat 16:06 | 25 dec. 2012 // Mapamond // 1.080 vizualizări
virtualtourist.com

virtualtourist.com

Kremlinul a anunţat luni, 24 decembrie, renovarea mausoleului lui Lenin din Piaţa Roşie.

Acum două săptămâni, preşedintele Vladimir Putin a părut să respingă ideea închiderii mausoleului şi a înhumării mumiei liderului comunist, subiect de dezbateri intense după căderea, în 1991, a regimului comunist.

“Am obţinut autorizaţiile necesare pentru începerea lucrărilor şi şantierul va fi deschis în curând”, a declarat Serghei Deviatov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Kremlinului (FSO).

Clădirea din marmură a mausoleului, construită la sfârşitul anilor 1920 ai secolului trecut, şi-a pierdut etanşeitatea, a explicat acesta, citat de Interfax.
În genere, reparaţii generale nu s-au efectuat la mausoleul lui Lenin de 80 de ani. În 1973 a fost reparată doar faţa clădirii, a mai spus el.

La 10 decembrie, Vladimir Putin a provocat agitaţie într-o întâlnire cu susţinătorii săi, când a pledat în apărarea menţinerii mausoleului şi a făcut o paralelă cu relicvele creştine.
“Mulţi spun despre mausoleu că nu ar corespunde tradiţiei. Ce nu se potriveşte tradiţiei? Mergeţi la grotele de la Peciorska Lavra din Kiev sau la cele din mănăstirea din Pskov ori de pe muntele Atos. Există, există relicve de oameni sfinţi”, a afirmat Putin.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a confirmat a doua zi că problema înmormântării părintelui Revoluţiei bolşevice, în dezbatere în Rusia de la prăbuşirea URSS în 1991, “nu se află în prezent pe ordinea de zi” a Kremlinului.

Preşedintele Boris Elţîn (1991-1992) nu a îndrăznit să ia o decizie în privinţa mausoleului, în timp ce Partidul Comunist şi numeroşii săi partizani, printre care generaţii ataşate memoriei lui Lenin, constituiau o forţă reală de opoziţie în ţară.

Actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, descendent din KGB (fostele servicii secrete din epoca sovietică), care a calificat dispariţia URSS ca cea mai mare catastrofă geopolitică din istorie, încearcă să îmbine simbolurile Rusiei ţariste cu cele din epoca sovietică.

Biserica Ortodoxă Rusă se pronunţă în favoarea înhumării lui Lenin, când societatea rusă va fi pregătită pentru aceasta.

Sursa: Agerpres, cu referire la AFP

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!