Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mitropolia Basarabiei apără Crucea Maramureşană din Orhei, atacată de comunişti

Publicat 21:28 | 22 dec. 2012 // Accente Info, Cultură, Republica Moldova, Social // 1.871 vizualizări

Să ne apărăm Crucea!

Foto: Parohia.md

Foto: Parohia.md

Cu profundă tristețe, Biserica Mitropoliei Basarabiei cu hramul ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din orașul Orhei, inițiatoarea instalării unei Cruci Maramureșene la care au contribuit financiar ctitori din or. Orhei, dar și din România, asistă la o defăimare a valorilor creștine, dar și a culturii milenare românești venite prin intermediul unor surse media.

Indignarea noastră este cu atât mai profundă, cu cât reprezentanții surselor media: www.nit.md, www.moldnews.md și www.grenada.md răspândesc informații calomniatoare și lipsite de argumente istorice, culturale și mai ales spirituale ce se referă la Crucea Maramureșană amplasată în fața aceleeași biserici, la intersecția străzilor Tricolorului, Alexandru cel Bun și M. Gorki.

Crucea-Maramureasana-OrheiÎn acest sens aducem la cunoștință opiniei publice următoarele informații:

1. Modelul Crucii Maramureșene ales de către părintele consilier Sergiu Aga și adus din Maramureș, reprezintă o cruce românească având specificul Crucii de la Ierusalim ce are patru cruci mici în jurul celei mari. Asemenea Cruci sunt amplasate frecvent în aria geografică a Maramureșului, zonă cu o bogată tradiție etno-culturală creștinească.

2. Crucea a fost amplasată în special din considerente religioase, dar și estetice, întrucât zona amplasării (un sens giratoriu) oferită de către Primăria Orașului Orhei Bisericii ”Sfântul Vasile de la Brazi” (Vasile de la Poiana Mărului) spre amenajare, încă din martie 2012 (anterior amplasării – iunie 2012), avea un aspect neîngrijit.

3. Crucea a fost instalată din resursele parohiei, dar și ale unor donatori din România și Republica Moldova care aparțin Organizației ”Noua-Dreaptă”, de aici confuzia indusă opiniei publice de către reprezentanții surselor media că această cruce aparține în mod exclusiv legionarilor, în mod conștient transferând disputa din aria bisericii, pentru a le fi mai ușor să mintă. În acest sens, conștientizăm pe deplin faptul că inamicii acestei Sfinte Cruci se înscriu în metodele ateiste ale înaintașilor lor bolșevici ce ruinau biserici, împușcau preoți, ardeau cruci și icoane.

4. Crucea românească din Orhei a fost inaugurată la 28 iunie, dată la care Basarabia a fost anexată de către URSS, drept urmare a fost instalată la baza Crucii o placă de granit ce reprezintă această dramă, având titlul ”Basarabia pe Cruce”. Reiterăm ideea că această placă are o valoare comemorativă și istorică regăsită în conștiința noastră, a multor cetățeni ai Republicii Moldova. În virtutea liberei conștiințe garantată de către stat, considerăm această exprimare legitimă și cel puțin egală cu a celor ce consideră anexarea Basarabiei drep ”eliberare”, opinie exprimată liber și nestingherit de către opozanții Sfintei Cruci.

5. Cei care au insultat comunitatea creștină prin folosirea cuvintelor ”crucea cu elemente fasciste”, fără a avea vreun argument autorizat din partea Academiei de Științe a Republicii Moldova sau a altor instituții autorizate, vor trebui să de seama în fața instanțelor judecătorești pentru prejudiciile morale și de imagine importante aduse credincioșilor ortodocși și Bisericii ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”, care a instalat această Sfântă Cruce, însă mai cu seamă în fața lui Dumnezeu.

Având în vedere cele expuse, adresăm tuturor creștinilor români îndemnul să se alăture efortului nostru de a stăvili ofensiva antihristă și antiromânească a celor ce vor să înlăture un simbol al identității noastre creștin-românești.

Mitropoliabasarabiei.md, Parohia.md

 

1 Comentariu

  1. Nic spune:

    Comunistii ar fi bine sa-si inchida gura spurcata, caci ei sunt diavolul pe pamint.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!