Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sarmizegetusa Regia va fi trecută în administrarea CJ Hunedoara

Publicat 02:22 | 13 dec. 2012 // Cultură, Mapamond, Radar, România // 1.014 vizualizări
Wikipedia

Wikipedia

Sarmizegetusa Regia Grădiştea de Munte va ajunge din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al României în cea a Consiliului Judeţean Hunedoara, transmite Agerpres.

Consiliul Judeţean Hunedoara îşi propune să acceseze fonduri europene pentru punerea în valoare a momentului istoric, precum şi executarea unor lucrări specifice de conservare şi de restaurare, a anunţat miercuri, 12 decembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Bucureşti, Andrei Zaharescu.

Presa română informa că cetatea Sarmizegetusa a ajuns în zilele noastre un regat devastat de nepăsare şi căutători de aur, un loc al nimănui, din cauza legislaţiei proaste şi autorităţilor incompetente sau nepăsătoare.

Fosta capitală a Daciei preromane, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1999, este situată în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara.
Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei și cuprindea șase citadele.
Fortăreața reprezintă un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră şi a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa avea, de asemenea, o zonă sacră.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!