Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a anului

Publicat 14:44 | 31 dec. 2012 // Racursiu, Spiritualitate // 1.295 vizualizări

Sfantul-Vasile-cel-MareSfântul Ierarh Vasile cel Mare – 1/14 ianuarie

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie conform calendarului bisericesc de stil nou şi la 14 ianuarie după calendarul vechi.

În aceeaşi zi este sărbătorit un eveniment legat de viaţa Mântuitorului: Tăierea împrejur a Domnului, la opt zile de la Naştere.

După 9 ani de păstorire ca episcop şi înainte de a împlini 50 de ani, Sfântul Vasile a murit la 1 ianuarie 379.

Articole despre Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare: „Să nu uiți să mulțumești pentru toate”

Sfantul-Vasile-MareNimeni dintre noi, dacă vrea să fie socotit înțelept, să nu uite să mulțumească pentru tot ce i se întâmplă în viață.

Însă cei mai mulți dintre oameni fac precum cei nemulțumitori: disprețuiesc cele ce au și doresc cele ce le lipsesc. Robul e nemulțumit că nu-i liber. Cel născut liber e nemulțumit că nu s-a născut în altă țară, mai cu vază, că nu-i dintr-o familie renumită prin noblețe, care să fie celebră. Cel de neam slăvit se plânge că nu-i putred de bogat; cel bogat se întristează că nu-i stăpân peste orașe și popoare; generalul se plânge că nu-i împărat, împăratul se plânge că nu stăpânește toată lumea de sub soare. Toate acestea îi conving pe aceștia că nu trebuie să mulțumească Binefăcătorului pentru ceva.

Noi însă, lăsând la o parte supărarea pentru cele ce ne lipsesc, să ne învățăm a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru cele ce avem.

În împrejurările grele ale vieții, să spunem înțeleptului Doctor: „Bine este mie că m-ai smerit”, „Suferințele din vremea de acum nu sunt vrednice de slava care ni se va descoperi”, „Puțin am fost bătuți pentru cele ce am păcătuit!”

Omule, ușurează greutatea celor prezente cu nădejdea celor viitoare. După cum cei bolnavi de ochi își întorc privirile de la obiectele foarte strălucitoare odihnindu-le pe flori și pe câmpiile înverzite, tot așa și sufletul nu trebuie să privească necontenit la cele ce pricinuiesc întristare, nici să se lipească de nenorocirile prezente, ci să-și plimbe privirea spre contemplarea adevăratelor bunătăți.

Vei reuși să te bucuri pururea dacă vei privi necontenit la Dumnezeu, iar nădejdea răsplătirii va ușura necazurile vieții.
Ai fost batjocorit? Caută la slava pe care o ai păstrată în ceruri pentru răbdarea ta!
Ai suferit vreo pagubă? Uită-te la bogăția cea cerească și la comoara pe care ți-ai agonisit-o prin faptele tale bune!
Ai fost alungat din patrie? Dar ai patrie Ierusalimul ceresc!
Ai pierdut copilul? Ai însă îngeri împreună cu care te vei veseli lângă tronul lui Dumnezeu, cu o veselie veșnică!

Dacă ducem o viață strălucită, să spunem cuvintele lui David: „Ce voi da în schimb Domnului pentru toate câte mi-a răsplătit mie?” Pentru noi a venit Dumnezeu între oameni; pentru trupul cel stricat, „Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi”, cu noi, cei nerecunoscători.

Extras din „Sfântul Vasile cel Mare” – Omilii și cuvântări -, Colecția Părinți și Scriitori Bisericești 1, Omilia a IV-a și a V-a, Edit. Basilica a Patriarhiei Române, București, 2009, pp. 95-96 și pp. 105-108, preluat de pe Basilica.ro

 Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!