Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Vizita – ocazia de a vă pune în valoare bunele maniere

Publicat 06:25 | 22 dec. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Social // 1.548 vizualizări

Vizita-invitatia-bunele-maniereVizitele au diferite niveluri de protocol. Una este să ai invitaţi persoane din familie sau foarte apropiate, şi alta este când scopul petrecerii este sărbătorirea unui eveniment deosebit, sau când ai oaspeţi cunoştinţe cu care doreşti să te împrieteneşti mai bine, să dezvolţi ulterior relaţii cât mai apropiate.
Indiferent de nivelul de protocol, bunele maniere trebuie să primeze.

De reuşita sau eşecul unei petreceri este considerată răspunzătoare gazda. Aceasta este cea care face invitaţiile, primeşte oaspeţii, pregăteşte masa, de la conceperea meniului şi a listei de invitaţi până la subiectele de conversaţie care trebuie abordate sau evitate.

De obicei, invitaţiile se fac verbal, la telefon sau prin e-mail. Dacă este totuşi vorba de respectarea unui protocol, puteţi opta pentru o invitaţie tipărită sau câteva cuvinte pe o carte de vizită.
Acestea trebuie trimise cu cel puţin două săptămâni înainte, cu precizarea expresă a orei de începere.
Dacă dineul este monden, trebuie precizată şi ţinuta invitaţilor.
Dacă invitaţia a fost lansată din vreme, este politicos să cereţi şi confirmarea prezenţei. Aceasta se face cu o seară înainte.

Nu invitaţi persoane certate sau cu opinii prea tranşante sau opuse.

De asemenea, sunt de evitat persoanele prea pitoreşti. Riscaţi să transformaţi sărbătoarea în talk-show sau reprezentaţie.

Nu invitaţi un soţ fără soţie sau invers.

Invitaţii trebuie întâmpinaţi cu amabilităţi şi trebuie ajutaţi să se dezbrace.
Stăpâna casei se va ocupa de haine, iar stăpânul va aduce câte un pahar invitaţilor.
Dacă un invitat aduce un cadou, acesta trebuie deschis pe loc şi mulţumiţi discret pentru a nu stânjeni pe cei care au venit cu mâna goală.
Florile primite se pun pe loc în vază.

Politeţea invitaţilor

În privinţa invitaţilor, regulile spun că aceştia au datoria de a contribui la reuşita reuniunii prin participare activă la conversaţie.

Persoana invitată trebuie să răspundă invitaţiei în scris, prin e-mail sau la telefon. Dacă refuzaţi invitaţia, încercaţi să oferiţi explicaţii plauzibile.

Dacă pe invitaţie este precizată ora, încercaţi să nu veniţi nici mai devreme, dar nici nu întârziaţi mai mult de cinci minute.
Dacă ajungeţi după ce a început servirea mesei, refuzaţi aperitivul pentru a nu-i deranja pe ceilalţi.

De la un invitat se aşteaptă nu numai să savureze bucatele oferite, ci şi să participe la reuşita conversaţiilor care sunt de obicei „sarea şi piperul” unei reuniuni.
Nu sunt bine văzute nici refuzul de a participa la conversaţie, nici monopolizarea acesteia.
Ambele cazuri se consideră lipsă de eleganţă.

Dacă se întâmplă ca printre oaspeţi să descoperiţi o persoană cu care sunteţi certaţi, se cuvine să o salutaţi, chiar dacă aveţi resentimente. Nu este cazul să vă rezolvaţi diferendul la această întâlnire.

Încercaţi să evitaţi gafele. Dar dacă totuşi acestea se produc, este de datoria gazdei să salveze situaţia.
Invitatul poate ajuta printr-un zâmbet sau neacordând atenţie insinuării. Găsiţi un mod să schimbaţi subiectul.

Codul bunelor maniere recomandă oaspeţilor să mai zăbovească încă o jumătate de oră după ce s-au ridicat de la masă invitaţii. Dacă sunteţi obligat să plecaţi înainte, trebuie să preveniţi gazdele şi apoi dispăreţi discret.

Ţinuta vestimentară pentru vizite

Corneliu Ciocan
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!