Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Agheasma Mare la sărbătoarea Botezului Domnului

Publicat 19:59 | 05 ian. 2013 // Accente Info, România, Spiritualitate // 2.217 vizualizări

Boboteaza-Epifania-Botezul-DomnuluiBotezul Domnului (Boboteaza) este sărbătorit la 6 ianuarie pe stil nou şi la 19 ianuarie pe stil vechi.

Sărbătoarea marchează Botezul Domnului Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul şi se mai numeşte Epifanie, adică Arătarea lui Dumnezeu şi Mântuitorului în lume.

Este momentul în care Dumnezeu S-a revelat lumii ca Sfânta Treime – Tatăl a vorbit din Ceruri: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”, Fiul era în apă şi se boteza, iar Duhul Sfânt a pogorât asupra Lui în chip de porumbel.

În ajunul şi în ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, în Biserica Ortodoxă se oficiază slujba Aghesmei Mari. Sfinţirea cea Mare a apei se săvârşeşte sub cerul liber, în afara bisericii, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos S-a botezat nu într-un spaţiu închis, ci în râul Iordan.

sfantatreimebc.org

sfantatreimebc.org

În ajunul Bobotezei, se sfinţeşte apa cu care preoţii “botează” apoi casele creştinilor. Apa sfinţită de Bobotează este luată de creştini pe la casele lor. Se obişnuieşte ca oamenii să bea din Agheasma Mare timp de opt zile în şir, până la 14 ianuarie. După aceasta, Agheasma Mare se poate lua numai cu dezlegare de la preotul-duhovnic.

Sfinţirea cea mică a apei (agheasma mică) are loc în biserică la fiecare zi de 1 a lunii, iar în case – oricând cer credincioşii.

În Biserica Ortodoxă Română, anul acesta Botezul Domnului se prăznuieşte într-o zi de duminică, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, Ceasurile Împărăteşti s-au mutat din ziua de ajun, 5 ianuarie, în ziua de 4 ianuarie, când au fost oficiate alături de celelalte slujbe de laudă.

„Conform Tipicului Mare al Sfântului Sava, când ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica, vinerea dinaintea lor devine zi aliturgică. Nu se oficiază nici una din cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe, ci Ceasurile Împărăteşti şi celelalte laude bisericeşti”, a precizat părintele arhimandrit Timotei Aioanei pentru “Ziarul Lumina”.

În dimineaţa de 5 ianuarie, la Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în continuarea ei – slujba Aghesmei Mari.
După această slujbă, conform tradiţiei, slujitorii catedralei au mers în procesiune cu icoana Botezului Domnului în Reşedinţa patriarhală şi apoi la chiliile părinţilor slujitori ai Catedralei patriarhale, pentru a binecuvânta şi sfinţi prin stropire cu Agheasmă Mare.

În după-amiaza de 5 ianuarie, de la ora 16:00, la Catedrala patriarhală au fost oficiate Vecernia şi Litia praznicului Botezului Domnului.

În ziua Bobotezei, duminică, 6 ianuarie, în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va săvârşi de dimineaţă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se oficiază doar de 10 ori pe an.

După Rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie, când se cântă troparul „Glasul Domnului peste ape strigă…”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de slujitorii Catedralei patriarhale, va merge în procesiune în afara lăcaşului de rugăciune, spre locul special amenajat, unde va oficia slujba Aghesmei Mari. Rânduiala Sfinţirii apei va fi oficiată în spaţiul dintre Reşedinţa patriarhală şi Catedrala patriarhală„, potrivit părintelui arhimandrit Timotei Aioanei.

În Biserica Ortodoxă Română, în preajma şi mai ales în ajunul Bobotezei este rânduiala ca preoţii să sfinţească casele şi locuinţele credincioşilor prin stropire cu Agheasmă Mare.

Pentru credincioşii care vor participa la slujba de Bobotează la Catedrala patriarhală sunt pregătite 24 de butoaie cu apă curată care va fi sfinţită duminică, adusă de la Izvorul Maicii Domnului din Grădina Patriarhiei.

De la 6 până la 14 ianuarie, credincioşii pot lua Agheasma Mare şi apoi anafura.
Pe 14 ianuarie încetează luarea Aghesmei Mari, întrucât este Odovania Praznicului Bobotezei.

6 ianuarie – Botezul Domnului pentru unii, Ajunul Crăciunului pentru alţii

Botezul Domnului (Boboteaza) – 6/19 ianuarie. Materia, curăţată de urmările păcatului

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!