Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cine a elaborat formula E=mc2

Publicat 05:33 | 29 ian. 2013 // Racursiu, Ştiinţă // 997 vizualizări
Friedrich Hasenöhrl

Friedrich Hasenöhrl

Friedrich Hasenöhrl (1874-1915), fizician austriac, a avut o contribuţie importantă (deşi aproape necunoscută până acum) la stabilirea unei corelaţii între masă şi energie, corelaţie exprimată ulterior într-o ecuaţie corectă de către Albert Einstein.

Cine a elaborat celebra formulă E=mc²? „Einstein!”, va spune toată lumea. Dar dezvăluiri recente arată că la elaborarea acestei faimoase ecuaţii legate de teoria relativităţii au contribuit, în realitate, şi alţi oameni de ştiinţă, prea puţin cunoscuţi astăzi.
Într-un studiu publicat în “European Physical Journal H”, doi fizicieni americani au subliniat rolul jucat de Friedrich Hasenöhrl (foto), fizician austriac, în descoperirea unei proporţionalităţi între energia (E) unei cantităţi de materie şi masa acesteia, într-o incintă „umplută” cu radiaţii.

Stephen Boughn, de la Haverford College, şi Tony Rothman, de la Princeton University, susţin că munca lui Hasenöhrl, prea puţin apreciată astăzi, ar fi contribuit la descoperirea faimoasei ecuaţii E=mc2 publicate de Einstein.

Conform opiniei unui specialist în filosofia ştiinţei, Thomas Kuhn, progresul ştiinţific se produce prin intermediul schimbărilor de paradigmă, în funcţie de circumstanţele culturale şi istorice în care îşi desfăşoară activitatea grupurile de oameni de ştiinţă.

În conformitate cu această concepţie, cei doi fizicieni americani consideră că ideea că masa şi energia ar fi corelate nu şi-a avut originea doar în activitatea lui Hasenöhrl şi nici nu a apărut brusc în 1905, când Einstein şi-a publicat lucrarea în care apărea celebra ecuaţie.

Cei doi autori au examinat lucrările lui Hasenöhrl privitoare la radiaţia unui corp negru într-o incintă cu pereţi reflectorizanţi ideali. Acest studiu urmărea să identifice schimbările corpului negru atunci când incinta se mişca în raport cu observatorul. (În fizică, un corp negru este definit ca un corp fizic ideal care absoarbe toată radiaţia electromagnetică incidentă.)

Fizicianul austriac a ajuns la o corelaţie masă-energie, dar într-un raport greşit, ecuaţia găsită de el fiind de forma E = (3/8) mc2. Probabil, cred cei doi americani, eroarea lui Hasenöhrl se datorează faptului că nu a ţinut seama de pierderea de masă suferită de corpul negru când acesta radia energie.

Înainte ca Hasenöhrl să se fi concentrat asupra acestei probleme, alţi oameni de ştiinţă, printre care matematicianul francez Henri Poincaré şi fizicianul german Max Abraham, au demonstrat existenţa unei mase inerţiale asociate cu energia electromagnetică.

Îm 1905, Einstein a găsit relaţia corectă între masa inerţială şi energia electromagnetică, E=mc2.

Însă abia în 1911 fizicianul german Max von Laue a generalizat această formulă pentru a include toate formele de energie.

Sursa: Descopera.ro, cu referire la Science Daily

Notă: Echivalența masă-energie este o consecință a teoriei relativității, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic și energia sa totală există o relație de proporționalitate, exprimată prin relația
E=mc²
unde E este energia sistemului, m este masa sa, iar c este viteza luminii în vid.
Este adesea afirmat în mod eronat că relația E=mc² exprimă transformarea (conversia) masei în energie în diverse reacții nucleare. În realitate, energia este prezentă în cantitate egală înainte și după transformare, doar sub forme diferite (energia legăturilor dintre componentele nucleului, în starea inițială, față de energie termică – energie cinetică a moleculelor – și energia radiației produse, în faza finală). De asemenea, masa se păstrează, doar forma ei de manifestare (substanță față de câmp) se modifică. (Wikipedia)

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!