Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mircea Druc: „Cine ştie nu vorbeşte, iar cine vorbeşte nu ştie”…

Publicat 23:28 | 21 ian. 2013 // Geopolitică, Radar // 1.322 vizualizări
Mircea Druc. Foto: Viorel Patrichi

Mircea Druc. Foto: Viorel Patrichi

Elldor.Info va publica la 22 ianuarie un interviu cu Mircea Druc, prim-ministru la Chişinău în perioada 25 mai 1990 – 28 mai 1991, realizat de Viorel Patrichi.

Genericul ales de Viorel Patrichi pentru acest dialog este „Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării”, iar în prefaţa interviului autorul scrie:

Românii, la fel ca toți europenii, se află într-un moment de răspântie. O răsturnare absurdă a valorilor ne marchează pe toți, chiar dacă nu toți ne îngăduim timpul să conștientizăm acest dezastru. Antiselecţia este în curs şi provoacă efecte de lungă durată. Alte popoare se pregătesc temeinic pentru a face față experimentelor servite de campionii globalizării.

Nu toți europenii vor să devină „sat mondial” și se pregătesc să riposteze. Înainte de Crăciun, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege uluitoare pentru liderii de la Bruxelles: „Începând cu 1 ianuarie 2013, numai ungurii vor putea cumpăra pământ în Ungaria”, a comunicat Ministerul Dezvoltării Rurale din țara vecină. Ungurii își conservă spațiul panonic, cucerit târziu, în timp ce noi ne înstrăinăm pământurile. Și e doar un aspect.

Mircea-DrucAm căutat un om care să-mi explice acest fenomen. Un om despre care istoricul Florin Constantiniu spunea că, dacă ar fi să intre vreodată într-un partid politic, ar merge numai alături de Mircea Druc…

L-am sunat deci pe Mircea Druc, primul șef de guvern anticomunist de la Chișinău, un excelent cunoscător al teoriilor antropologice și al realităților actuale din tot spațiul euro-asiatic şi nu numai.

Când a auzit ce vreau, s-a oţărât: „Adică „să stăm” şi „să vorbim”, două activităţi din care nu iese nimic. Pentru doi idealişti care vor să pună lumea la cale. Mie îmi place constatarea zen: „Cine ştie nu vorbeşte, iar cine vorbeşte nu ştie”… “

După mai multe replici țâfnoase, l-am convins totuşi pe Mircea Druc să stăm de vorbă.

Interviul: Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării – Mircea Druc în dialog cu Viorel Patrichi (I parte)

Codul genetic al unei naţiuni – spaţiul, limba şi dorinţa de libertate. Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării (II)

“Ruşii să decidă mai întâi care este spaţiul lor geografic”. Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării (III)

“Românii naufragiaţi” şi “criza identitară” a moldovenilor. Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării (IV)

“Ruşii îşi vor însuşi o altă viziune asupra lumii”. Concepte de supravieţuire naţională în era globalizării (V)

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!