Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mitropolitul Petru al Basarabiei: „Nu calendarul ne mântuieşte, ci credinţa şi faptele noastre”

Publicat 23:14 | 05 ian. 2013 // Accente Info, Republica Moldova, Social, Spiritualitate // 1.647 vizualizări

La 19 decembrie 2012 au fost marcaţi 20 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

mitropoliabasarabiei.md

mitropoliabasarabiei.md

Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Biserica Ortodoxă Română) le-a vorbit şi în acest an creştinilor despre faptul că nu stilul, vechi sau nou, contează la sărbătorirea Crăciunului, importante fiind credinţa şi dragostea.

Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a constatat, cu regret, că problema calendarului, deocamdată, îi separă de Crăciun pe creştinii mărturisitori ai aceluiaşi Hristos născut în Betleemul Iudeii.

În această perioadă, discuţiile privitoare la stil ocupă mult spaţiu în mass-media. Dar nu stilul trebuie să ne preocupe, ci credinţa noastră, faptele noastre. Ce se întâmplă cu inima noastră? Ce adunăm în ea – lumină sau întuneric? Fapta bună nu ţine de stil. Dragostea faţă de aproapele nu ţine de stil. Bunătatea manifestată faţă de semenul nostru nu ţine de stil. Toate acestea le aşteptă de la noi Hristos – milostenia, dragostea, bunătatea şi celelalte virtuţi care izvorăsc din acestea”, a spus Mitropolitul Petru, citat de Serviciul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Lecţia Crăciunului este dragoste şi bunătate. Din dragoste pentru creatura Sa, Dumnezeu, la plinirea vremii, trimite pe Unicul Său Fiu să se nască şi să crească, să ne mântuiască, aşa cum, reuşit şi exact, au fixat strămoşii acest adevăr mântuitor în frumoasele noastre colinde. De aceea, noi facem cadouri de Crăciun, pentru că-L imităm pe Dumnezeu, imităm bunătatea Lui. Şi a face daruri, iarăşi, nu ţine de calendar”, a spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

„Să ne îngrijim de sufletele noastre. Să ne străduim să avem o viaţă conformă cu voia lui Dumnezeu, ştiind că nu calendarul ne mântuieşte, ci credinţa şi faptele noastre. Adunând fapte bune, câştigăm mântuirea”, a mai spus Mitropolitul Petru Păduraru în predica rostită la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” în ziua de 25 decembrie, când creştinii ortodocşi care respectă calendarul îndreptat sărbătoresc Naşterea Domnului, iar pe stilul vechi este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon.

Oficial, Mitropolia Moldovei (Biserica Ortodoxă Rusă) şi Mitropolia Basarabiei se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi (iulian). În cazul Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române, adoptarea calendarului iulian i-a fost impusă de către statul moldovean la înregistrare, sub pretextul evitării tensiunilor în societate.

Din ambele mitropolii, însă, fac parte creştini care merg după calendarul de stil nou (gregorian). Unii făceau acest lucru şi pe vremea URSS, iar alţii au adoptat calendarul Bisericii Ortodoxe Române la începutul anilor 90 ai secolului trecut, odată cu reactivarea Mitropoliei Basarabiei, pentru a fi într-un pas cu românii din dreapta Prutului.

În majoritatea bisericilor din Mitropolia Basarabiei Crăciunul este sărbătorit şi pe stil nou, şi pe stil vechi, astfel încât toţi enoriaşii sunt împăcaţi, iar conflictele între creştinii din parohie sunt excluse.

La 23 decembrie 2012, în toate bisericile Mitropoliei Basarabiei au fost înălţate rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu cu ocazia împlinirii, la 19 decembrie, a 20 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Acum 20 de ani, printr-un Act Patriarhal şi Sinodal al Patriarhiei Române, a fost recunoscută  reactivarea Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi de stil vechi, cu reşedinţa la Chişinău.
La 14 septembrie 2012 s-au împlinit 20 de ani de la istorica Adunare Eparhială, din 1992, când s-a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. În calitate de Exarhat al Plaiurilor (extrateritorial), Mitropolia Basarabiei include mai multe comunităti din Federația Rusă, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, precum și două parohii și o mănăstire de călugari în SUA.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!