Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Oameni care ştiu să păcălească detectorul de minciuni

Publicat 20:14 | 24 ian. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 3.220 vizualizări
jegostrona.pl

jegostrona.pl

“Conform unor declaraţii, spionii sunt învăţaţi cum să treacă testul poligraf: te odihneşti bine în noaptea precedentă şi te duci la test relaxat. Te porţi frumos cu examinatorul, stabileşti o legătură cu el, cooperezi şi îţi păstrezi calmul”, scrie Unica.ro.

Potrivit revistei, “alte persoane recomandă eforturi mai mari: îţi controlezi cu grijă respiraţia atunci când spui o minciună, iar la întrebările irelevante încerci să-ţi ridici pulsul în mod artificial, de exemplu te gândeşti la ceva care te sperie sau te înţepi cu un obiect ascuţit fără să vadă nimeni. Astfel nu va fi o diferenţă mare între reacţia corpului la întrebările relevante şi la cele irevelante”.

Poligraful, aparatul care detectează minciunile, a fost inventat, într-o formă rudimentară, încă prin 1900.

Detectoarele de minciuni moderne sunt atât aparate analoage, cât şi digitale, dar principiul lor de funcţionare este acelaşi: se măsoară tensiunea arterială, pulsul, consumul de oxigen, respiraţia şi conductivitatea pielii, prin nişte electrozi aşezaţi în anumite zone ale corpului.

Se porneşte de la premisa că o minciună are efecte secundare în plan fizic, că determină schimbări ale parametrilor măsuraţi.

Chiar dacă detectorul de minciuni este utilizat pe larg la interogarea suspecţilor, la angajări, numeroşi oameni de ştiinţă susţin că testul poligraf se bazează pe o pseudoştiinţă şi că nu este 100% exact.

Un articol despre modul în care funcţionează detectorul de minciuni şi recomandări pentru comportamentul în cadrul testului poligraf poate fi consultat pe Descopera.org. Se recomandă ca testul să fie realizat în prezenţa avocatului, să fie înregistrat video şi audio.

Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!