Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

“Sirturo” – nou medicament pentru tratarea tuberculozei, aprobat după o pauză de 40 de ani

Publicat 02:55 | 03 ian. 2013 // Mapamond, Sănătate // 1.154 vizualizări

MediciAgenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat aprobarea unui medicament pentru tuberculoză produs de Johnson & Johnson, fiind primul medicament nou pentru combaterea acestei afecţiuni elaborat în mai bine de patru decenii.

Agenţia a aprobat medicamentul “Sirturo” pentru a fi folosit cu medicamente mai vechi la combaterea unei tulpini greu de tratat a tuberculozei, ce nu răspunde la alte tratamente.
Cu toate acestea, agenţia avertizează că medicamentul poate provoca atacuri de cord, de aceea fiind recomandată prescrierea sa cu atenţie.

Aproximativ o treime din populaţia planetei este infectată cu bacteria care provoacă apariţia tuberculozei, o afecţiune care provoacă moartea a 1,4 milioane anual de-a lungul globului. Peste 150.000 de decese sunt provocate de o tulpină tot mai răspândită a tuberculozei care este rezistentă la toate medicamentele existente. Aproximativ 60% dintre cazuri sunt concentrate în China, India, Rusia şi Europa de Est.

“Sirturo”, cunoscut sub numele chimic bedaquilin, este primul medicament conceput special pentru a trata tuberculoza multirezistentă. Această formă a bolii nu poate fi tratată cu cel puţin două din cele patru antibiotice folosite în cazul acestei boli.

Medicamentele obişnuite folosite pentru a combate această boală au fost concepute în anii ’50 şi ’60.

„Antibioticele pe care le folosim sunt pe piaţă de mai bine de 40 de ani, iar bacteria a devenit din ce în ce mai rezistentă la ele”, a explicat Chrispin Kambili, coordonator al diviziei Jansen din cadrul J&J.

Noul medicament este însoţit de un avertisment clar ce anunţă că tratamentul poate afecta activitatea electrică a inimii, având potenţialul de a duce la ritmuri cardiace letale.

„Sirturo oferă un tratament mult-dorit unor pacienţi care nu mai au alte opţiuni terapeutice”, a explicat Edward Cox, directorul diviziei „medicamente antibacteriene” din cadrul FDA. „Totuşi, pentru că acest medicament prezintă aceste riscuri semnificative, doctorii ar trebui să fie siguri că-l folosesc când trebuie şi doar la pacienţii care nu mai au alte opţiuni disponibile”, a subliniat Cox.

Nouă pacienţi au murit consumând “Sirturo” în testele efectuate de companie, faţă de doar doi în cazul celor ce au consumat pastile placebo.

În ciuda deceselor, FDA a aprobat medicamentul, decisive fiind două studii în care au participat 440 de pacienţi.
În primul studiu, pacienţii care au folosit “Sirturo” în combinaţie cu medicamentele mai vechi au fost vindecaţi de TBC în 83 de zile, în comparaţie cu 125 zile în cazul celor ce au folosit un placebo şi medicamentele mai vechi.
Cel de-al doilea studiu a arătat că majoritatea pacienţilor care foloseau “Sirturo” erau vindecaţi după 57 de zile.

Sursa: Descopera.ro, cu referire la AP

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!