Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ungaria a majorat pensiile pentru victimele Holocaustului

Publicat 22:43 | 02 ian. 2013 // Mapamond // 1.052 vizualizări

Ungaria-Viktor-OrbanGuvernul ungar, condus de conservatorul Viktor Orban, frecvent criticat de comunitatea evreiască pentru “laxismul” de care dă dovadă în faţa unor acţiuni antisemite, a mărit de pe data de 1 ianuarie 2013 cu 50% pensiile acordate victimelor Holocaustului, relatează AFP.

O nouă creştere a acestor pensii s-ar putea produce anul viitor, întrucât cuantumul lor este redus, variind între 17 şi 100 de euro pe lună, în funcţie de vârsta celui care o primeşte.

Preşedintele Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Ungaria, Peter Feldmajer, a calificat această decizie drept “o măsură foarte pozitivă”, dar a adăugat că “mai rămân multe de făcut”, referindu-se mai ales la necesitatea “unei lupte mai determinate împotriva extremismului de dreapta”.

Având în vedere vârsta înaintată a supravieţuitorilor Holocaustului, numărul celor care beneficiază de aceste pensii este tot mai redus, fiind în prezent de cel mult 8.000 de persoane, întreaga comunitate evreiască din Ungaria numărând circa 100.000 de membri.

Peter Feldmajer a salutat şi crearea unui Comitet pentru organizarea comemorării anul viitor a 70 de ani de la Holocaust.
În schimb, el a criticat noile cărţi de istorie din învăţământul maghiar, care acordă spaţii ample trecutului nazist, şi desemnarea unor responsabili culturali, mai ales în domeniul teatrului, cunoscuţi pentru apropierea lor de extrema dreaptă, reprezentată în special de partidul Jobbik.

Sursa: Agerpres

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!