Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Cheia soluţionării conflictului transnistrean se află la Kiev, afirmă Roman Konopliov

Publicat 23:46 | 09 ian. 2013 // Geopolitică, Opinii, Republica Moldova // 2.087 vizualizări

Cheia este la Kiev. De ce însă Rusia continuă să pompeze bani în Transnistria?

Republica-Moldova_harta_administrativaCine ţine cheia pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru? În prezent, această cheie se află la Kiev, răspunde Konopliov.
Moscova mai are în regiune o mână de pacificatori şi nişte soldaţi care păzesc depozitele de armament. În total, cam două mii de oameni.
Kievul are la Tiraspol o reţea extinsă de agenţi în toate ministerele, KGB din Transnistria este sub controlul Ucrainei.

Tiraspolul oficial are mii de militari, miliţieni şi tot felul de „oameni cu pistol”. Astfel, Kievul a concentrat în mâinile lui o influenţă colosală şi e capabil să transforme soarta Transnistriei într-o pârghie proprie în decurs de o singură zi. Fără să privească spre Moscova. Numai să aibă voinţă politică.

În 2013, Ucraina prezidează OSCE. Astfel, Ianukovici are două variante. El poate intra în istoria lumii, ca un preşedinte care a rezolvat conflictul de pe Nistru. Sau Ucraina va înota în linişte în anul 2013 spre Transnistria, pe nesimţite. Ca un observator pasiv, cu mâinile legate, privind la manipulările puse la cale de personajele de la Chişinău şi Tiraspol. Care, evident, nu vor fi de acord cu nimic. Transnistria este o întreprindere comercială extrem de profitabilă pentru autorităţile ei. De ce ar dori oficialii de la Tiraspol să-şi distrugă propria afacere, cedând puterea de bună voie în mâinile Chişinăului?”, pune degetul pe rană autorul.

Dar şi Kievul are toate soluţiile pentru rezolvarea conflictului. Situaţia internă din Transnistria este sub controlul lui. Frontiera externă, de asemenea, este frontiera Ucrainei. Ca s-o închidă este nevoie de un singur telefon.
Astfel că soarta acestui conflict este acum o problemă de opţiune între ambiţia şi interesele comerciale ale Kievului.
Ianukovici are acum o groază de probleme cu comunitatea internaţională din cauza Iuliei Timoşenko, are şi alte motive. Desigur, el poate rezolva totul dintr-o singură mişcare a mâinii. Dacă vor învinge ambiţia şi dorinţa de glorie veşnică pentru Ucraina, apreciază Konopliov.

Însă există şi alte interese. Există ambiţiile celor care au câştigat ani la rând bani mulţi şi continuă să câştige din traficul „gri” – reprezentanţii mediului de afaceri şi ai elitei militare din Ucraina. Ei vor găsi argumente pentru „geopolitica” lor, precum că trebuie ţinută Tranistria la ei, în mâinile ucrainenilor pentru a le face sânge rău „blestemaţilor de români”, pentru Insula Şerpilor sau pentru alte argumente de genul celui că România doreşte expansiunea şi că promovează proiecte lingvistice în regiunile ucrainene.

“Şi apoi este aşa de profitabil să întreţii mulţi ani situaţia conflictuală pentru râul de lapte şi miere, îmbrăţişându-i şi pe oficialii vechi şi pe cei noi, iar pe cei radicali să-i faci „muscali”!
Toată lumea înjură Moscova! Îi blestemă pe „ocupanţii ruşi”!
Însă escrocii cei mai vicleni de la Moscova dau „de supt” Kremlinului, ucrainenii dau „verde” pentru contrabandă şi toată lumea e fericită!
Se înţelege, în afară de ruşii care trăiesc în Transnistria”, avertizează autorul.

Și continuă:
Până la dregradarea totală a sănătăţii pensionarilor ruşi din Tiraspol şi din Tighina a mai rămas puţin, crede el. Tabloul viitorului este extrem de sumbru şi trist – o Transnistrie pustie, singură cu pacificatorii ruşi plictisiţi şi ridicoli, spre care nu uită să scuipe din obişnuinţă oricare cetăţean al Republicii Moldova, care trece pe drumul de la Chişinău la Odessa, cu bande transfrontaliere de spioni ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, care ocupă clădirile mari din Tiraspol, şi care se consideră din mai vechea obişnuinţă „preşedinţi”, „vameşi” şi „miniştri cu toate afacerile posibile”…  Şi marile cimitire spaţioase, cu nume ruseşti pe pietrele funerare, oameni care au murit, dar care nu au aşteptat din partea Rusiei nicio acţiune clară. Nu ne aşteptăm la nimic din acest conflict confuz, la nicio soluţie rezonabilă, la nicio analiză lucidă, la niciun ajutor concret şi serios pentru oameni”.

Cu mulți ani în urmă, Mircea Druc făcea aceleași evaluări cu privire la developarea Kievului în regiune. Și totuși, noi continuăm să înjurăm Rusia, de cele mai multe ori, pe bună dreptate.

Roman Konopliov a făcut o analiză complexă asupra enclavei transnistrene. Și dacă Ucraina controlează deja totul, de ce Vladimir Putin continuă să pompeze banii contribuabililor ruși spre mercenarii de la Tiraspol?
Este o întrebare la care Putin trebuie să răspundă nu numai în fața europenilor sau a americanilor, dar în primul rând în fața concetățenilor lui.

Până la urmă, rușii trebuie să plece de pe Nistru, din cetatea Tighina a lui Ștefan cel Mare, iar apoi vom vedea ce face Ucraina. Aici este cheia rezolvării conflictului.
Să sperăm că Angela Merkel nu va desluși „resetarea” lui Obama în maniera Putin…

Începutul: Viorel Patrichi: Ucraina, cel mai mare pericol pentru spațiul românesc

Viorel Patrichi
Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!