Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Ucraina, cel mai mare pericol pentru spațiul românesc

Publicat 21:30 | 09 ian. 2013 // Geopolitică, Opinii, Republica Moldova // 1.300 vizualizări

Republica-Moldova-Transnistria-Uctraina-Romania-hartaNu doar din cauza caracterului imprevizibil al acestui popor turbulent de la răsărit.

În toată istoria mai nouă, ucrainenii s-au comportat ca ungurii față de români.
Fie că a fost vorba de diversiuni pe timpul Imperiului Țarist, fie că au indus împărțirea diabolică a teritoriilor românești din est, ucrainenii și-au urmărit interesele lor expansioniste, atribuind totul… rușilor.

De fapt, la fel ca sîrbii, ucrainenii s-au comportat și se comportă la fel ca rușii față de națiunile mai puțin numeroase: cu aroganță și cu multă agresivitate.

Așa cum sîrbii au uitat ce le-au făcut turcii, la fel uită și ucrainenii masacrele și deportările la care au fost supuși de ruși, atunci când își construiesc relațiile cu românii.

Chiar dacă Ucraina deține teritorii care nu i-au aparținut niciodată, în mare parte locuite de români, mulți ziariști și politicieni ucraineni acuză România de… expansiune.

Dacă Bucureștiul se interesează de soarta românilor din Ucraina și e normal să procedeze așa, este acuzat imediat de expansiune.

Am fost printre puținii care au avertizat de multe ori că semnarea Tratatului cu Ucraina va fi un dezastru pentru românii rămași dincolo de sârma ghimpată. Și așa s-a întâmplat.

Iată că până și rușii încep să priceapă ce înseamnă Ucraina.
Roman Konopliov crede că agenții Kievului controlează tot ce mișcă în Transnistria, că este doar o chestiune de timp să închidă frontiera pe Nistru.
Sigur, putem să nu fim de acord cu această apreciere, mai ales că majoritatea afacerilor din Transnistria sunt controlate de noii capitaliști din Rusia. Ruși sau evrei.

“Cu un an în urmă, în Transnistria au avut loc alegeri prezidenţiale, care au divizat viaţa enclavei în două perioade – „până la” şi „după”.
Evgheni Şevciuk l-a înlocuit pe Igor Smirnov, care a condus două decenii. În Rusia, soarta Transnistriei este urmărită mai atent decât orice zonă, cu excepţia, să zicem, a Republicii Moldova”, apreciază Roman Konopliov.

Însă mulţi au uitat deja toată tragedia acelei campanii şi hotărârea luată pentru destinul a mii de oameni încorporaţi în elitele smirnoviste ale vremii.
Clasa politică din Rusia, atât elita conducătoare, cât şi grupurile din opoziţie, practic nu acordă nicio atenţie Transnistriei.
Primii pentru că nu e foarte plăcut să analizezi probleme pentru rezolvarea cărora nu ai cum să te lauzi, ceilalţi, din opoziţie, nu pricep cum ar putea folosi problematica transnistreană în jocurile de politică internă din Rusia.

Continuarea: Viorel Patrichi: De ce rușii l-au iertat pe Smirnov pentru furtul ajutoarelor şi cum a fost tăiată “mâna Moscovei”

Viorel Patrichi
Pentru Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!