Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Bufniţa îşi întoarce capul la 270 grade fără să-şi rupă gâtul. Iată explicaţia!

Publicat 01:33 | 18 feb. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.466 vizualizări
pixdaus.com

pixdaus.com

Cercetătorii au reuşit să explice cum poate bufniţa să-şi rotească capul la 270 grade – faţă de 90 grade la om – fără să aibă vreo problemă.

Misterul a fost rezolvat de autorii unui studiu publicat în numărul din februarie al revistei “Science”. Dr. Philippe Gailloud de la Universitatea “John Hopkins” din Baltimore, SUA, este principalul autor al studiului, potrivit Agerpres, care citează “Le Point”.

Bufniţa îşi poate roti capul la 270 de grade fără să i se întrerupă circulaţia sanguină în creier şi fără ca vertebrele cervicale să aibă de suferit.
Rotindu-şi capul la 270 grade, pasărea de noapte îşi largeşte câmpul vizual pentru că ochii ei, de formă cilindrică şi nu rotundă ca la om şi la numeroase animale, se pot mişca lateral.

Cercetătorii au examinat, cu ajutorul angiografiilor şi scanărilor, anatomia a zeci de bufniţe moarte din cauze naturale şi au descoperit mai multe adaptări biologice care le permit rotaţia extremă.
Mai întâi, supleţea gâtului lor se explică prin faptul că bufniţa are 14 vertebre cervicale, faţă de şapte la om.
În plus, cele două artere carotide se află în mijlocul gâtului şi nu pe laturi, ca la oameni şi multe animale.
Diametrul carotidelor bufniţelor nu se îngustează când acestea trec prin gât, ci se lărgesc la baza lui, chiar sub maxilar, formând pungi de sânge care asigură fluxul sanguin în timpul rotaţiilor extreme ale capului.
În plus, canalele osoase în care se găsesc arterele vertebrale ale acestor păsări sunt de circa zece ori mai mari în diametru, spaţiul umplându-se cu aer şi formând o pungă de protecţie.
La oameni, aceste canale au un diametru apropiat de cel al arterelor pe care le protejează.
De asemenea, bufniţele au vase mici care leagă arterele carotide şi vertebrale, ca nişte derivaţii care permit circulaţia neîntreruptă a sângelui în creier în cazul blocării într-o arteră.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!