Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum vom salva cu toţii Banca de Economii – soluţia anunţată de guvernatorul BNM

Publicat 21:20 | 07 feb. 2013 // Accente Info, Economie, Republica Moldova // 1.116 vizualizări

Dorin-DragutanuBanca de Economii are nevoie în acest moment de o injecţie de capital de 500-700 de milioane de lei. Statul, acţionarul majoritar, ar trebui să contribuie cu o cotă de 56% din această sumă, în limita cotei de acţiuni deţinute, iar restul banilor să fie acordaţi de ceilalţi acţionari, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, într-o conferinţă de presă din 7 februarie.

Contribuţia statului ar urma să fie de vreo 400 milioane de lei.
Pierderile Băncii de Economii sunt estimate la 1,3 miliarde de lei, potrivit celor spuse de Dorin Drăguţanu.
Totodată, guvernatorul BNM a menţionat că, pentru a evita o injecţie financiară atât de importantă din partea statului, ar trebui recuperată o parte a creditelor acordate în ultimii ani, inclusiv prin vânzarea activelor depuse în gaj, cu concursul organelor de drept. La ora actuală, întârzierile la achitarea creditelor se cifrează la 200 milioane de lei.
Dorin Drăguţanu a apreciat că “sistemul bancar va fi cu atât mai stabil, cu cât mai mulţi bancheri vor fi pedepsiţi” pentru nereguli.
Însă, nici injecţia financiară nu va salva situaţia, fără un management competent şi responsabil la Banca de Economii, a subliniat guvernatorul BNM.

Dorin Drăguţanu a mai punctat că „Banca de Economii nu este o bancă pe care statul poate s-o utilizeze pentru a-şi soluţiona anumite probleme, pentru a susţine întreprinderi sau a rezolva alte probleme cu caracter social. Este o societate pe acţiuni”.

De asemenea, guvernatorul BNM a exprimat o opinie favorabilă cooptării în Consiliul de administraţie al Băncii de Economii a unor experţi de la instituţii financiare internaţionale, dar a subliniat că o decizie în acest sens poate fi luată de Guvern şi Parlament.

Banca de Economii a difuzat în seara de 7 februarie un comunicat de presă în care declară că deţine un volum suficient de lichidităţi pentru a-şi onora angajamentele faţă de toţi clienţii şi avertizează mass-media că-i va acţiona în judecată pe toţi cei care “transmit mesaje care au drept scop dezinformarea populaţiei”.

Elldor.Info

 

1 Comentariu

  1. Tatiana spune:

    Am depozit in aceasta banca, nu as dori sa scot acum banii, depozitul meu expira in luna mai, dar imi este frica de o eventuala lichidare a bancii, unde imi voi perde banii. Ajutati-ma si cine cunoaste informatie ce sa fac mai departe, va multumesc anticipat!

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!