Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti a refuzat să promulge o lege

Publicat 18:14 | 07 feb. 2013 // Politică, Republica Moldova // 1.382 vizualizări
evz.ro

evz.ro

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a remis Parlamentului spre reexaminare Legea nr. 308 din 26 decembrie 2012, prin care Legislativul a operat o serie de amendamente la Legea privind statutul alesului local, Legea privind administrația publică locală și Codul Electoral, anunţă Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Între altele, prin respectivele modificări, Parlamentul a exceptat de la regula generală de ridicare a mandatului de consilier de către consiliul local respectiv și a statuat că, în cazurile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. c), f) și g) din Legea nr. 768-XIV din 8 februarie 2000 privind statutul alesului local, mandatul se ridică de către Comisia Electorală Centrală. Totodată, Parlamentul a operat și unele modificări de procedură.

Nicolae Timofti a formulat o serie de obiecții față de modificările respective, în temeiul art. 93 alin. (2) din Constituție.

În scrisoarea de remitere a legii, printre alte obiecții, președintele Nicolae Timofti subliniază următoarele:

1. „Comisia Electorală Centrală, prin definiție, nu poate avea prerogative de ridicare și validare a mandatelor consilierilor locali. Conform noțiunii din Codul electoral, ea este doar o comisie înființată pentru realizarea politicii electorale, în scopul bunei desfășurări a alegerilor”;

2. „Transmiterea atribuțiilor consiliilor locale unui organ central constituie o imixiune în activitatea administrației publice locale și o încălcare a principiului autonomiei locale, stabilit în art. 109 din Constituție și în art. 4 alin.(3) din Carta Europeană a Autonomiei Locale”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!